Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

CASS la PFA din 2024, 2 CAEN-uri eliminate de la norma de venit – Cronica antreprenoriala

CASS la PFA din 2024

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Incepand cu anul 2024, CASS se va calcula in mod diferit la PFA in sensul ca se vor separa veniturile din activitati independente de alte tipuri de venituri (dividende, chirii, etc).

In ce priveste PFA: la cele cu norma de venit, CASS se va calcula la norma de venit la fel ca in anul 2023, dar la PFA in sistem real CASS se va calcula la venitul net realizat.  Exista un plafon minim de 6 salarii minime si un plafon maxim de 60 de salarii minime.

Daca veniturile sunt sub 6 salarii minime, se datoreaza CASS la plafonul de 6 salarii. Ca exceptie, nu se datoreaza CASS daca persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) alte tipuri de venituri (chirii, dividende, etc), pentru care datoreaza CASS la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

2.Formularele de declaratii pentru taxele cu retinere de la sursa se vor modifica potrivit unui proiect publicat de ANAF in data de 29 noiembrie 2023.

Modificarile au fost generate de Legea nr.296/2023 si se refera la stabilirea impozitului pe profit datorat de catre contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro, la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, in situatia in care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Alte modificari se refera la:

  • reglementarea unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri datorat de institutiile de credit – persoane juridice române și sucursalele din România ale institutiilor de credit -persoane juridice straine;
  • reglementarea unui impozit specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfașoara activitati in sectoarele petrol și gaze naturale;
  • reglementarea accizelor pentru produsele destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina, precum și pe bauturi nealcoolice cu zahar adaugat;
  • redefinirea unor produse pentru care se datoreaza accize.

3. Inspectorii Antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 15.000.000 euro rezultat din infractiuni in ce priveste tranzactii cu mijloace de transport second hand din spatiul intracomunitar. Mecanismul de frauda utilizat de gruparea infractionala incalca regimul actual de impozitare a schimburilor intracomunitare, ce presupune ca și regula taxarea schimburilor intracomunitare de bunuri efectuate intre persoane impozabile in statul membru al U.E. de destinatie. Astfel, operatorul economic din tara de origine factureaza fara TVA intrucât efectueaza o livrare Intracomunitara, iar operatorul economic din tara de destinatie va aplica regimul taxarii inverse pentru aceasta operatiune, intrucât efectueaza o achizitie intracomunitara.

4. Potrivit Codului Fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 300 lei.Limita de 300 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute.

5. Potrivit unui nou proiect de ordin publicat de catre Ministerul de finantelor privind aprobarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfaşurate de contribuabilii care realizeaza venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, doua coduri CAEN nu vor mai face parte din lista celor care pot aplica norma de venit.

Codurile CAEN care vor fi scoase de la norma de venit si vor fi obligate la sistemul real sunt:

CAEN 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei

CAEN 6203 – Activitati de management (gestiune şi exploatare) al mijloacelor de calcul

6. ITM Salaj reaminteste intr-un comunicat ca regula generala, potrivit Codului muncii, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.

Legea mai stabilește ca, prin exceptie, salariatii din unitati sanitare, de alimentatie publica sau din unitati in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, pot presta activitate in zilele de sarbatoare legala .

In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa compenseze ziua respectiva prin acordarea de timp liber corespunzator, in cel mult 30 de zile calendaristice.

In cazul in care, din motive justificate, in interiorul acestui termen, nu poate fi compensata ziua de sarbatoare lucrata, atunci angajatorul are obligatia de a acorda salariatului un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru .

Actul normativ stabilește ca regula acordarea timpului liber, sporul fiind exceptia.

7. Angajatorii vor trebui sa majoreze incepand cu 2024 salariile angajatilor care au fost incadrati cu salariul minim pe economie, pe o durata de 2 ani. Nu este prevazuta o suma sau un procent pentru aceasta majorare.

8. Pe calendarul zilelor libere oficiale incepand cu 2024 vom avea 2 zile libere legale noi: 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza (sambata) si 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul (duminica). 

9. Scutirea de taxe pentru suma de 200 lei pentru angajatii incadrati cu salariul minim se aplica pana la 31.12.2023.

10. Incepand cu 1 noiembrie 2023, facilitatile in IT, constructii se aplica doar la locul unde este declaratia functia de baza.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *