Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Regimul microintreprinderilor – noutati 2024

Regimul microintreprinderilor

Incepand cu anul 2024 exista cateva modificari in ce priveste regimul microintreprinderilor, introduse in legislatie prin Legea 296/2023.

Situatia actualizata la anul 2024 este prezentata mai jos.

Conditii de indeplinit pentru a fi microintreprindere

Conditiile de incadrare a unei societati ca microintreprindere raman nemodificate.

Mai precis, societatea trebuie sa indeplineasca CUMULATIV urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

1. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. 

2. capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

3. nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

4. a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscal ( CAEN: 6920 – Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal), in proportie de peste 80% din veniturile totale;

5. are cel putin un salariat

6. are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de acest articol.

Cotele de impozitare

In privinta cotelor de impozitare avem un element de noutate comparativ cu anul 2023, prin introducerea cotei de 3% care se aplica daca veniturile depasesc un anumit plafon sau se incadreaza la anumite coduri CAEN. 

Incepand 01.01.2024, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) de mai jos;

b) 3%, pentru microintreprinderile care:

1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 

821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator

5829 – Activitati de editare a altor produse software

6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)

6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei

5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similar

5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata

5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere

5590 – Alte servicii de cazare

5610 – Restaurante

5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente

5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.

5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor

6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii

8621 – Activitati de asistenta medicala general

8622 – Activitati de asistenta medicala specializata

8623 – Activitati de asistenta stomatologica

8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Trecerea de la 1% la 3% si invers

  • In cazul in care, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc nivelul de 60.000 euro sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitatile prevazute lit. b) de mai sus, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de 3%.
  • In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere nu mai desfasoara activitatile prevazute la lit. b) si veniturile nu depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de 1%.

Daca o societate desfasoara activitati conform celor de la lit. b) dar obtin venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplica si pentru veniturile din aceste alte activitati.

Trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit

1. Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 – «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.

2. In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind numarul de salariati, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie. Prin exceptie, pentru o microintreprindere cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia privind salariatul se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea raportului de munca, este angajat un nou salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.

3. Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *