Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Documente vitale. Tot ce trebuie sa stii despre chitanta

chitanta

Articolul de mai jos este al patrulea din seria “Documente vitale” si are ca scop clarificarea anumitor aspecte legate de chitanta. Va invitam sa cititi si articolele despre factura, proforma si avizul de insotire a marfii, documente des utilizate de antreprenori.

Definitie

Chitanta este un document financiar-contabil care justifica inregistrarea de numerar in registrul de casa: incasari, plati, depuneri de numerar. Chitanta este astfel un document pe baza caruia se realizeaza o operatiune contabila. Spre deosebire de factura, aceasta nu poate fi stornata si avand in vedere ca pe baza ei se incaseaza sume in numerar, nu sunt acceptate corecturi sau stersaturi. Se intocmeste pentru fiecare suma de incasat de catre casierul entitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei.

Baza legala

Baza legala a acestui document contabil o reprezinta Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 910 din data de 9 decembrie 2015.

Mentiuni obligatorii

Fiind un document justificativ, trebuie sa contina urmatoarele elemente obligatorii:

  • denumirea documentului;
  • denumirea/numele ?i prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul; (mai concret: denumire, CUI, nr. registrul comertului, adresa sediului emitentului chitantei)
  • numarul documentului si data intocmirii acestuia;
  • mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (datele persoanei de la care se incaseaza cu: nume, adresa, CUI/CNP)
  • continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
  • datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz (suma in cifre si litere)
  • numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare (semnatura casierului).

Iata modelul propus de O 2634/2015:

exemplu chitanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordinul 2634/2015 prevede ca modelele documentelor financiar-contabile pot fi adaptate in functie de specificul si necesitatile entitatilor, cu conditia respectarii continutului minim de informatii precum ?i a normelor de intocmire si utilizare a acestora.

Acestea pot fi pretiparite sau editate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor. Numarul de exemplare al documentelor financiar-contabile se stabileste prin proceduri proprii, in functie de necesitatile entitatilor. Chitanta se pastreaza timp de 5 ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia a fost intocmita. 

 

Da click pe imagine pentru a accesa intregul infografic! 

infografic_chitanta

Smart Bill Gestiune

Cu Smart Bill poti factura fara griji de pe orice dispozitiv conectat la Internet, oricand si oriunde te-ai afla.

Incearca si tu!

https://www.smartbill.ro/produse/gestiune

 

 

 

 
 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *