Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Documente vitale. Tot ce trebuie sa stii despre avizul de insotire a marfii.

avizul de insotire a marfii
Al treilea articol din seria “Documente vitale”, dupa cele despre factura si proforma, trateaza problematica avizului de insotire a marfii, document ce prezinta anumite particularitati. Va invitam sa descarcati infograficul aferent si sa il pastrati la indemana in caz de nevoie.

Definitie

Avizul de insotire a marfii este un document financiar-contabil important in contabilitatea si gestiunea stocurilor.

Astfel, in functie de motivul pentru care este intocmit, avizul de insotire a marfii pe timpul transportului poate fi, dupa caz, un document ce sta la baza intocmirii facturii, o dispozitie de transfer a valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale aceleiasi unitati, un document de primire in gestiune sau un document de descarcare din gestiune a bunurilor cedate cu titlu gratuit.

Avizul de insotire a marfii se intocmeste de catre entitatile care nu au posibilitatea intocmirii facturii in momentul livrarii produselor, marfurilor sau altor valori materiale, precum si in alte situatii stabilite prin procedurile proprii ale entitatii.

Baza legala

Ordinul care reglementeaza rolul si continutul acestui document este O2634/2015 privind documentele financiar-contabile. Avizul de insotire a marfii este un document financiar-contabil utilizat pentru bunurile de natura stocurilor, supus unui regim intern de numerotare. Potrivit aceluiasi ordin fiecare firma trebuie sa stabileasca o procedura interna privind regimul propriu de numerotare a tuturor documentelor financiar-contabile (inclusiv a avizelor de insotire), prin care fiecare document va avea un numar de ordine sau o serie, dupa caz, numar sau serie ce trebuie sa fie secvential(a), stabilit(a) de entitate.

Entitatile vor emite proceduri proprii de stabilire si/sau alocare de numere ori serii, dupa caz, prin care se va mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul sau seria de la care se emite primul document.

Mentiuni obligatorii

Un aviz de insotire a marfii, pentru a dobandi calitatea de document justificativ, trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

  • denumirea documentului;
  • denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care intocmeste documentul;
  • numarul documentului si data intocmirii acestuia;
  • mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
  • continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
  • datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
  • numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare.

Da click pe imagine pentru a accesa intregul infografic!

avizul de insotire a marfii

 

Smart Bill Gestiune

Cu Smart Bill poti factura fara griji de pe orice dispozitiv conectat la Internet, oricand si oriunde te-ai afla.

Incearca si tu!

https://www.smartbill.ro/produse/gestiune

 

 

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *