Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

10 lucruri bine de stiut despre pensionare

negocierea colectiva

In Romania, institutia care administreaza sistemul public de pensii si sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si acorda persoanelor asigurate pensii si alte prestatii de asigurari sociale este Casa Nationala de Pensii Publice, institutie in subordinea Ministerului Muncii.

Iata mai jos 10 lucruri bine de stiut despre pensionarea in Romania.

Pensia pentru limita de varsta

Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. 

Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare pentru femei si barbati sunt stabilite in raport de luna si anul nasterii.

Varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. 

Pensia anticipata

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, daca ati realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.

La determinarea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate NU se au in vedere urmatoarele perioade in care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate
  • a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma
  • a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat

Stagiu de cotizare

Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Dovada stagiului de cotizare

Pana la data de 1 aprilie 2001, dovada realizarii stagiului de cotizare se face cu carnetul de munca, iar dupa aceasta data, acesta rezulta din declaratiile nominale de asigurare (D112) depuse de angajator la casa teritoriala de pensii pana la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF incepand cu 1 ianuarie 2011.

Certificatele de stagiu de cotizare

Stagiul de cotizare se certifica, la cererea asiguratilor sistemului public de pensii, de catre casele teritoriale de pensii.

Completarea stagiului de cotizare

Se pot incheia contracte de asigurare sociala de catre orice persoana in scopul asigurarii in sistemul public de pensii in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta sau in vederea completarii venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. 

Contractul de asigurare sociala se incheie, in forma scrisa, intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

Stagiu de cotizare pentru angajati cu mai multe contracte de munca

In situatia in care o persoana a fost asigurata, simultan, in baza mai multor contracte de munca, perioadele de activitate se suprapun ceea ce inseamna ca la determinarea stagiului de cotizare pentru intervalul respectiv acestea se au in vedere o singura data.

Acest lucru influenteaza valoarea punctajului anual din perioada respectiva, in sensul ca acesta va fi mai mare, insa nu si stagiul de cotizare efectiv realizat.

Adeverinta de vechime in munca – obtinere

Adeverintele care atesta vechimea in munca sunt eliberate de fostii angajatori, unitatile succesoare sau Directiile judetene ale Arhivelor Nationale (aceasta precizare vizeaza perioade de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001 ulterior acestei date, evidenta asiguratilor se realizeaza electronic – REVISAL).

Evenimente care se considera vechime in munca

Conform art 16, alin. (5) din Codul Muncii constituie vechime in munca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca. Iata cateva evenimente care constituie vechime in munca:

  • Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca
  • Perioada de proba
  • Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat
  • Perioada concediului pentru cresterea copilului
  • Perioada concediului (medical) de incapacitate temporara de munca

Evenimente care nu se considera vechime in munca

Conform art 16, alin. (5) din Codul Muncii constituie vechime in munca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca. In practica exista cateva evenimente care nu constituie vechime in munca, acestea ar fi:

  • Absentele nemotivate ale salariatilor de la locul de munca nu constituie vechime in munca (conform art. 16 alin. (6) din Codul Muncii)
  • Concediile fara plata nu constituie vechime in munca (conform art. 16 alin. (6) din Codul Muncii)
  • Pe perioada somajului tehnic contractul de munca este suspendat si nu constituie vechime in munca
  • Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 nu constituie vechime in munca
  • Activitatea desfasurata in temeiul unui contract de drepturi de autor nu constituie vechime in munca

Poti afla care este vechimea ta in munca completand un formular de creare cont pe site-ul CNPP.

Dupa completarea formularului, vei primi un e-mail cu userul si parola de conectare (s-ar putea sa dureze cateva ore/zile pana cand informatiile din formular se proceseaza). Cu acestea te vei putea loga efectiv in contul tau din site-ul CNPP, unde vei putea obtine numeroase informatii importante.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *