Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

5 masuri pentru angajati si angajatori in perioada curenta de pandemie

Modificarea contractelor de munca

Perioada pandemica a adus si aduce in continuare noutati legislative, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, de aceea in cele ce urmeaza dorim sa punctam cateva aspecte esentiale in aceasta perioada pentru salariatii si angajatorii din toate domeniile.

Concediul medical pentru COVID-19

Angajatii care s-au infectat cu virusul COVID-19 vor obtine pentru zilele in care au lipsit de la munca, concediu medical.

Potrivit HG nr. 423/2020, lista bolilor contagioase pentru care se acorda indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, fara conditia de stagiu de cotizare include si boala COVID-19 – astfel ca, cei care se imbolnavesc cu COVID-19 primesc indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, chiar daca nu au efectuat stagiul minim de cotizare. 

Cuantumul indemnizatiei pentru COVID-19 este de 100% si se plateste integral din bugetul FNUASS.

Atentie! Durata concediului pentru COVID-19 nu se scade din numarul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afectiuni sau din concediul de odihna.

Zile libere pentru vaccinare

Potrivit Legii nr. 221 din 26 iulie 2021, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 beneficiaza, la cerere, de urmatoarele drepturi:

  • cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat
  • cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor
  • cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si al soldatilor si gradatilor profesionisti

Drepturile mai sus mentionate se acorda pe baza adeverintei de vaccinare eliberate potrivit legii.

In situatia in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele mai sus mentionate au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

Beneficiaza de drepturile prevazute mai sus si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii copilului, respectiv a persoanei cu dizabilitati.

Drepturile mai sus mentionate se acorda pe baza adeverintei de vaccinare si a declaratiei pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, potrivit careia acesta nu a solicitat si nu va solicita zile libere pentru insotirea la efectuarea vaccinului a copilului cu varsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani.

Atentie! Dispozitiile mai sus mentionate nu se aplica in situatia in care persoanele de la litera a) sau c) sunt vaccinate la locul de munca prin grija angajatorului.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajatii au obligatia de a informa angajatorul cu privire la optiunile de programare a zilelor libere pe care urmeaza sa le solicite pentru vaccinare, in vederea asigurarii in conditii optime a functionarii activitatii acestuia.

In acest sens, salariatul poate sa completeze o cerere prin care sa solicite si sa notifice angajatorul cu privire la data vaccinarii aleasa.

Tichete de masa pentru persoanele care se vaccineaza

Potrivit Ordonantei nr. 19/31.08.2021, persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 cu schema completa de vaccinare beneficiaza de o alocatie de hrana, in valoare totala de 100 lei, sub forma tichetelor de masa pe suport hartie, care au caracteristicile fizice si valorice prevazute de cap. II — Tichete de masa din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Tichetele de masa (5 tichete de masa in valoare de 20 RON fiecare) vor putea fi emise fara datele personale ale beneficiarilor, acestea urmand sa fie completate la momentul distribuirii acestora.

Loteria vaccinarii

Ministerul Sanatatii a demarat de curand proiectul “Loteria vaccinarii” care se desfasoara in perioada 01.10.2021 – 31.12.2021 si care consta in 19 extrageri organizate in zilele de duminica/vineri, pe parcursul a 14 saptamani, astfel:

  • 14 extrageri, respectiv cate 1 extragere pe saptamana
  • 3 extrageri, respectiv cate 1 extragere in fiecare luna
  • 2 extrageri organizate in saptamana 14, respectiv in ultima saptamana a actiunii

Loteria de Vaccinare consta in extragerea pentru acordarea de premii in bani tuturor persoanelor vaccinate cu schema completa de vaccinare, care si-au generat certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului si care se inscriu pentru participare in aplicatia accesata aici.

La Loteria de Vaccinare se acorda un numar total de 1.139 premii, invaloare totala de 15.000.000 lei, dupa cum urmeaza:

  • 81 de premii saptamanale (80 premii saptamanale in valoare de 10 000 lei + 1 premiu mare saptamanal in valoare de 100.000 lei)
  • 3 premii lunare, ( cate 1 premiu in ultima saptamana a fiecarei luni in valoare de 300.000 lei)
  • 2 premii la finalul Loteriei Programului National de Vaccinare, in valoare de 500.000 lei, respectiv 1.000.000lei

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 sanse de castig, respectiv posibilitatea de a castiga 4 premii:

  • 1 premiu in valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei
  • 1 premiu de 300.000 lei
  • 1 premiu de 500.000 lei
  • premiul cel mare in valoare de 1.000.000 lei, adica premii in valoare maxima cumulata de 1.910.000 lei

Deductibilitate cheltuieli cu testele COVID-19

Contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, din initiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, in scopul depistarii si prevenirii raspandirii coronavirusului SARS-COV-2, pentru asigurarea desfasurarii activitatii in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada instituirii starii de urgenta sau de alerta, potrivit legii, este scutita de impozit si de contributii sociale (art. 76 alin. (4) lit. v) si art. 142 lit.v) din Codul fiscal).

Astfel ca, cheltuielile pe firma cu testele COVID-19 efectuate salariatilor sunt deductibile si nu sunt considerate avantaje in natura, nefiind impozitate cu impozit pe venit sau contributii sociale.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *