Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – granturi pentru industria alimentara, controale fiscale in sectorul legume-fructe

cronica antreprenoriala

Iata noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Modelul notificarii pe care anumite categorii de entitati trebuie sa le transmita catre O.N.P.C.S.B. a fost publicat in 27.05.2022 prin Ordinul 145. Entitatile raportoare din lista de mai jos au obligatia de a notifica Oficiul, exclusiv electronic, cu privire la inceperea, suspendarea sau incetarea activitatii care intra sub incidenta L 129/2019, in termen de 15 zile de la data inceperii, suspendarii sau incetarii acestei activitati.
Aceste entitati sunt:

  • furnizorii de servicii pentru societati sau fiducii
  • furnizorii de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare
  • furnizorii de portofele digitale
  • agentii si dezvoltatorii imobiliari, inclusiv atunci cand actioneaza in calitate de intermediari in inchirierea de bunuri imobile, dar numai in ceea ce priveste tranzactiile pentru care valoarea chiriei lunare reprezinta echivalentul in lei a 10.000 de euro sau mai mult
  • alte persoane care, in calitate de profesionisti, comercializeaza bunuri, inclusiv metale si pietre pretioase, numai in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 de euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care au o legatura intre ele
  • persoanele care comercializeaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul de opere de arta, inclusiv atunci cand aceasta activitate este desfasurata de galerii de arta si case de licitatii, in cazul in care valoarea tranzactiei sau a unei serii de tranzactii legate intre ele reprezinta echivalentul in lei a 10.000 de euro sau mai mult
  • persoanele care depoziteaza sau comercializeaza opere de arta sau care actioneaza ca intermediari in comertul cu opere de arta, atunci cand aceasta activitate este desfasurata in zone libere, in cazul in care valoarea tranzactiei sau a unei serii de tranzactii legate intre ele reprezinta echivalentul in lei a 10.000 de eur sau mai mult

2. Codul fiscal ar putea fi completat cu o noua prevedere pentru organizatiile nonprofit potrivit unei initiative legislative inregistrate recent la Senat pentru dezbatere.
Potrivit acesteia, urmeaza a fi scutite de taxa achizitiile efectuate de organizatiile nonprofit in vederea construirii/reabilitarii/modernizarii de unitati spitalicesti si a dotarii acestora cu aparatura si echipamente de specialitate, materiale si consumabile de uz sanitar. Organizatiile nonprofit au dreptul sa deduca taxa aferenta acestor achizitii daca sumele returnate sunt utilizate exclusiv pentru finantarea de activitatilor enumerate anterior.

3. Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a anuntat lansarea etapei de inscriere a masurii “Granturi pentru capital de lucru acordate entitatilor din domeniul agroalimentar”, din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin OUG nr. 61 din 06 mai 2022. Formularul electronic de inscriere va fi activ pe granturi.imm.gov.ro pana marti, 31 mai 2022, ora 20:00.

4. S-a aprobat Ghidul solicitantului pentru masura „Microgranturi in domeniul agroalimentar” din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin OUG nr. 61/2022 privind unele masuri pentru acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru entitatilor din domeniul agroalimentar cu finantare din fonduri externe nerambursabile (Ordinul 134 publicat in MOF 516 din 25.05.2022). Masura este valabila pana la 30 iunie 2022, iar platile in cadrul masurii vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2023. Afla mai multe aici.

5. Persoanele fizice care nu au depus la timp declaratia unica si nu au efectuat platile datorate la buget risca o amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.
In plus, pentru intarzierea platilor datoreaza:

  • penalitati de intarziere de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere
  • dobanzi de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere

In plus, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, contribuabilul/platitorul datoreaza o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul fiscal prin decizii de impunere, care se poate reduce cu 75%, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie sunt platite in termenele prevazute de Codul de procedura fiscala.

6. Sapte noi ocupatii au fost adaugate codului COR (Ordinul nr. 644/25.05.2022) pentru incadrarea urmatoarelor profesii:

  • creator/conceptor articole vestimentare – 311944
  • expert comunicare guvernamentala – 243224
  • expert e-guvernare – 242234
  • inspector de urmarire si administrare bunuri – 261924
  • manager comunicare guvernamentala – 121311
  • specialist marketing online – 243105
  • tehnician de radiologie si imagistica licentiat – 226928

7. Codul Muncii ar putea fi modificat printr-o propunere care sa permita aplicarea de masuri de sprijin pentru angajati si angajatori printr-un program de tip kurzarbeit si pentru alte tipuri de situatii de criza. In Romania acest tip de masura a fost reglementata prin OUG 132/2020 insa poate fi aplicata inca 3 luni dupa incetarea starii de alerta. Prin propunerea legislativa se instituie posibilitatea ca in anumite situatii de criza care vor fi definite prin HG sau prin decizii ale altor autoritati publice, de exemplu seceta, inundatii, razboi in vecinatatea Romaniei sa se aplice masuri de tip kurzarbeit.

8. Comertul cu legume-fructe in principalele centre en-gros din tara si activitatea de extragere de nisip si pietris (balastiere) a facut obiectul unor controale operative ale Directiei Antifrauda in cursul lunii mai 2022. Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF in timpul controalelor au fost legate de neinregistrarea veniturilor obtinute din comercializarea marfurilor, produse detinute fara documente justificative, desfasurarea activitatilor fara indeplinirea conditiilor legale de declarare/ autorizare. Au fost verificate in jur de 600 de societati si s-au aplicat amenzi totalizand peste 2,8 milioane de lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *