Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Dividendele in 2022 – termen de plata, impozit, declaratii fiscale

Dividende

Regulile privind acordarea dividendelor in anul 2022 sunt similare cu cele aferente anului 2021, in sensul ca pentru dividendele repartizate se datoreaza impozit care se retine si se plateste de catre firma care plateste dividendele, iar in situatia in care suma incasata din dividende depaseste 12 salarii minime pe economie (singura sau cumulat cu alte venituri extrasalariale) se mai datoreaza si contributia la sanatate, caz in care persoana fizica trebuie sa depuna si declaratia unica.

Impozit si CASS

Impozitul datorat este de 5% si se aplica la suma bruta a dividendelor, asa cum este stabilita prin hotararea AGA.

Contributia la sanatate este de 10% si se aplica la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Fiindca pentru anul 2022 salariul minim este de 2.550 lei, contributia la sanatate devine: 10%* 12* 2.550 lei = 3.060 lei. Pentru anul 2021, contributia la sanatate a fost de 2.760 lei, salariul minim fiind de 2.300 lei.

Retinem ca indiferent cu cat se depaseste plafonul, CASS se calculeaza strict la plafon.

Exemplu:

  • O entitate decide repartizarea de dividende in anul 2022 pentru asociatul unic al firmei in suma bruta de 100.000 lei
  • Impozitul datorat este de 5%*100.000 lei = 5.000 lei
  • Dividendele nete platite in contul asociatului = 95.000 lei
  • CASS datorata de asociat = 3.060 lei
  • Total taxe datorate = 5.000 lei + 3.060 lei = 8.060 lei

Daca impozitul se plateste pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor, CASS se plateste pana in data de 25 mai a anului urmator anului in care s-au platit dividendele.

Declaratii fiscale

Declaratiile fiscale care se depun referitor la dividende sunt:

Persoana juridica care repartizeaza dividendele

  • declaratia 100 privind impozitul retinut care se depune pana in 25 a lunii urmatoare platilor de dividende, sau in cazul in care nu s-au platit dividendele pana la finalul anului desi s-a decis repartizarea, pana in data de 25 ianuarie a anului urmator
  • declaratia 205 care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator pentru dividendele distribuite in anul curent. Pentru dividendele distribuite in 2021, termenul de depunere a D 205 este 28 februarie 2022
  • situatiile financiare anuale – care contin o zona de informatii privind dividendele distribuite

Persoana fizica depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la data la care a depasit plafonul

Declaratia se depune doar in cazul in care s-a depasit plafonul de 12 salarii minime pe economie. In declaratia unica persoana fizica nu va mai declara impozitul retinut fiindca acesta se declara de catre firma platitoare. Se va declara doar obligatia de plata a CASS.

Procedura este urmatoarea: daca de exemplu o persoana fizica a incasat dividende peste plafonul de 12 salarii minime in 2021, atunci in termen de 30 de zile de la data depasirii avea obligatia depunerii declaratiei unice – completand sectiunea de venit estimat. In anul 2022, persoana fizica NU va mai depune declaratia unica completand sectiunea I cu venit definitiv. 

Pana in data de 25 mai 2022 va trebui sa efectueze doar plata CASS.

Termenele de plata pentru dividende

Legea societatilor comerciale este cea care face referire la termenul de plata a dividendelor. Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.

In situatia in care prin situatiile financiare intermediare s-au repartizat dividende trimestriale care depasesc dividendele anuale, asociatii sau actionarii vor trebui sa restituie societatii dividendele incasate in plus, in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.

Asadar, pentru a putea repartiza dividende, trebuie intocmite si aprobate situatiile financiare anuale sau trimestriale, dupa care, in termenul hotarat de AGA se pot face platile.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

77 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *