Regulile privind acordarea dividendelor in anul 2022 sunt similare cu cele aferente anului 2021, in sensul ca pentru dividendele repartizate se datoreaza impozit care se retine si se plateste de catre firma care plateste dividendele, iar in situatia in care suma incasata din dividende depaseste 12 salarii minime pe economie (singura sau cumulat cu alte venituri extrasalariale) se mai datoreaza si contributia la sanatate, caz in care persoana fizica trebuie sa depuna si declaratia unica.
Impozit si CASS
Impozitul datorat este de 5% si se aplica la suma bruta a dividendelor, asa cum este stabilita prin hotararea AGA.
Contributia la sanatate este de 10% si se aplica la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Fiindca pentru anul 2022 salariul minim este de 2.550 lei, contributia la sanatate devine: 10%* 12* 2.550 lei = 3.060 lei. Pentru anul 2021, contributia la sanatate a fost de 2.760 lei, salariul minim fiind de 2.300 lei.
Retinem ca indiferent cu cat se depaseste plafonul, CASS se calculeaza strict la plafon.
Exemplu:
- O entitate decide repartizarea de dividende in anul 2022 pentru asociatul unic al firmei in suma bruta de 100.000 lei
- Impozitul datorat este de 5%*100.000 lei = 5.000 lei
- Dividendele nete platite in contul asociatului = 95.000 lei
- CASS datorata de asociat = 3.060 lei
- Total taxe datorate = 5.000 lei + 3.060 lei = 8.060 lei
Daca impozitul se plateste pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor, CASS se plateste pana in data de 25 mai a anului urmator anului in care s-au platit dividendele.
Declaratii fiscale
Declaratiile fiscale care se depun referitor la dividende sunt:
Persoana juridica care repartizeaza dividendele
- declaratia 100 privind impozitul retinut care se depune pana in 25 a lunii urmatoare platilor de dividende, sau in cazul in care nu s-au platit dividendele pana la finalul anului desi s-a decis repartizarea, pana in data de 25 ianuarie a anului urmator
- declaratia 205 care se depune pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator pentru dividendele distribuite in anul curent. Pentru dividendele distribuite in 2021, termenul de depunere a D 205 este 28 februarie 2022
- situatiile financiare anuale – care contin o zona de informatii privind dividendele distribuite
Persoana fizica depune declaratia unica in termen de 30 de zile de la data la care a depasit plafonul
Declaratia se depune doar in cazul in care s-a depasit plafonul de 12 salarii minime pe economie. In declaratia unica persoana fizica nu va mai declara impozitul retinut fiindca acesta se declara de catre firma platitoare. Se va declara doar obligatia de plata a CASS.
Procedura este urmatoarea: daca de exemplu o persoana fizica a incasat dividende peste plafonul de 12 salarii minime in 2021, atunci in termen de 30 de zile de la data depasirii avea obligatia depunerii declaratiei unice – completand sectiunea de venit estimat. In anul 2022, persoana fizica NU va mai depune declaratia unica completand sectiunea I cu venit definitiv.
Pana in data de 25 mai 2022 va trebui sa efectueze doar plata CASS.
Termenele de plata pentru dividende
Legea societatilor comerciale este cea care face referire la termenul de plata a dividendelor. Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
In situatia in care prin situatiile financiare intermediare s-au repartizat dividende trimestriale care depasesc dividendele anuale, asociatii sau actionarii vor trebui sa restituie societatii dividendele incasate in plus, in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Asadar, pentru a putea repartiza dividende, trebuie intocmite si aprobate situatiile financiare anuale sau trimestriale, dupa care, in termenul hotarat de AGA se pot face platile.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati. Am mai multe nelamuriri.
Am infiintat o firma in martie 2021, care a inceput activitatea efectiva de la 1 mai. Suntem 2 asociati si am dori sa ridicam dividendele acum, in ianuarie 2022. Practic, dupa impozitare, ne-ar reveni fiecăruia cate 34.000 lei. Cum se calculează daca am depasit sau nu plafonul? Impartind la cele 8 luni lucrate sau la 12 luni? Iar daca platesc acest CASS si nu am calitate de salariat nicaieri, acesta imi ofera automat calitatea de asigurat la CNAS si pe ce perioada?
Apoi, daca în august 2021, ca sa imi pot face asigurare medicala la CNAS, am fost la ANAF si am estimat in declaratie ca venitul meu va fi sub cel al salariului minim şi am achitat circa 700 de lei (mi s-a spus ca pot depune oricat ca sa fiu asigurata din august 2021 si restul pana in august 2022 ), acum ar trebui sa depun doar diferenta pana la 3060 lei, in cazul in care depasesc plafonul?
Multumesc!
Buna ziua Beatrice,
1. Daca ati incasat dividende in 2022 in suma de 34.000 lei, ati depasit automat plafonul de 12 salarii minime pe economie. Ca urmare a depasirii, se depune declaratia unica capitol II cu venit estimat 34.000 lei si astfel cu obligatia de plata a CASS. Prin depunerea ei deveniti asigurat la sanatate pe un an, incepand de la data depunerii declaratiei unice. Plata CASS are scadenta abia in 25 mai 2023.
2. Daca in august 2021 ati depus o declaratie unica in care ati optat pentru plata CASS chiar daca nu ati depasit plafonul, aceasta insemna ca sunteti asigurata de la data depunerii declaratiei unice, timp de un an. Dupa ce depuneti declaratia a doua va recomandam sa verificati in SPV sumele datorate, iar in cazul in care apare suprapunere pentru perioada ianuarie – august 2022 sa depuneti o rectifictiva. Puteti suna la nr.031.403.91.60 si solicitati informatii persoane fizice.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Sper ca am inteles bine, daca dividendele incasate nu depasesc plafonul de 12 salarii minime (am incasat o suma foarte mica din dividende) nu trebuie completata declaratia unica? Este valabil si pentru dividendele de la firme din SUA? Este diferit in anul acesta fata de alti ani? Sunt noua in domeniu, dar din ce am mai citit pana acum stiam ca toate persoanele fizice completeaza declaratia unica si platesc impozit 5%, chiar daca dividendele incasate au fost de cativa lei.
Buna ziua Maria,
Daca nu depasiti 12 salarii, atunci nu este obligatorie completarea declaratiei unice.
Dividendele primite din strainatate se declara distinct de dividendele din tara, pe fiecare tara de provenienta. Pentru divindendele primite din Romania impozitul este de 5% si se declara si retine de catre firma platitoare. Dumneavoastra nu va mai trebui sa declarati acest impozit prin declaratia unica.
Daca depasiti 12 salarii, veti datora CASS 10% calculat la plafonul de 12 salarii minime. Pentru divindele primite din afara se analizeaza de la caz la caz obligatiile privind impozitul. Va recomandam sa luati legatura cu un contabil.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Cum se procedeaza daca o persfoana fizica, nesalariata, a incasat in 2021 dividende sub plafonul de 12 salarii minime, iar declaratia unica nu a mai fost depusa niciodata pana acum? Mai trebuie depusa anul acesta? Raspunsul este valabil pentru dividendele obtinute din Romania, dar si din strainatate?
Va multumesc pentru atentia acordata.
Buna ziua Daria,
Pentru dividendele obtinute din Romania, daca nu ati depasit 12 salarii minime, nu aveti obligatia depunerii declaratiei unice.
Conform art. 130 alin (4) din Codul fiscal, „Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri.”
Asadar, va trebui sa depuneti declaratia unica pentru veniturile din strainatate si sa analizati prevederile conventiilor de evitare a dublei impuneri pentru a putea stabili corect impozitul datorat.
Zi frumoasa!
Ma scuzati ca va deranjez, am si eu o intrebare:
Am repartizat dividende asociatului unic, dar ele nu au fost incasate.
Asociatul unic trebuie sa plateasca CASS daca nu a incasat dividendele? Daca le-ar fi incasat ar fi depasit 12 salarii minime.
Multumesc!
Buna ziua Ilinca,
Daca dividendele nu sunt incasate atunci persoana respectiva nu are nicio obligatie.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Subiectul este CASS platit pentru Dividende care depasesc plafonul celor 12 salarii minime si care stiu ca vor fi retrase in 2022 indiferent cand le voi retrage. Pana acum declaratia estimativa era obligatoriu sa fie depusa pana la o anumita data cum e acum 25 mai….in trecut au fost alte date.. Eu am depus pe 2021 o estimativa si am si retras sumele fapt pentru care pana pe 25 mai 2022 am de plata sumele aferente. S-a schimbat ceva anul acesta cu acele 30 de zile? Adica pana in 25 mai 2022 daca nu retrag dividende peste 30.600 lei nu depun declaratia? si daca retrag pe 1 septembrie depun declaratia in 30 de zile? Pot totusi depune declaratia pana pe 25 mai 2022 chiar daca nu retrag pana la aceea data nimic stiind ca pe parcursul anului voi retrage oricum ….si voi depasi si plafonul? multumesc
Buna ziua Robert,
In anul 2022, termenul pentru depunerea declaratiei unice pe 2021 este 25 mai. A ramas in vigoare si termenul de 30 de zile de la depasirea plafonului de 30.600 lei pentru care trebuie sa depuneti declaratia unica privind plata CASS-ului in valoare de 3.060 lei. De exemplu, daca in 15 februarie 2022 se ridica dividende a caror valoare este mai mare de 30.600 lei, pana in 15 martie 2022 trebuie sa depuneti declaratia unica prin care sa completati sectiunea estimat privind plata CASS-ului in valoare de 3.060 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am urmatoare speta. PFA depune declaratia unica pana in 25 mai. Ulterior depunerii, incaseaza dividende iar venitul din dividende cumulat cu alte venituri declarate in declaratia unica , depaseste plafonul. Ce trebuie sa faca? Mai depune o declaratie unica?
Multumesc mult!
Buna ziua Alina,
Se va depune o declaratie rectificativa pentru perioada respectiva.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie;
-o persoana fizica incaseaza dividende in luna februarie 2022 din UE in valoare de 10.000 EUR,
-persoana fizica obtine venituri salariale din Romania,
-impozitul pe dividende a fost platit de persoana fizica in strainatate in cota mai mare de 5%, deci nu are de plata impozit in Romania, avand doar obligatia de declarare in D 212 in termen de 30 de zile (martie 2022) sectiunea I.2, la cursul mediu /an (4.9204), prin metoda creditului fiscal.
Daca este corect pana aici, trebuie sa declare CASS in D 212 in termen de 30 de zile de la incasare? cum se declara si ce termen de plata are?
Multumesc!
Buna ziua Maria,
In cazul dividendelor, in termen de 30 de zile de la incasare se depune declaratia unica, completand la capitolul II pentru estimat, obligatia privind CASS (sanatate). Termnenul de plata este 25 mai a anului urmator. De exemplu, daca ati incasat suma in aprilie 2022, termenul de plata este 25 mai 2023.
Weekend placut!
Bună ziua. Va rog sa ma lămuriți și pe mine într-o problema. Sunt membru într-o obște de pădure, care are personalitate juridica, alături de câteva sute de membri. Obștea este indivizibila, și obține venituri din activități forestiere, închirieri de cariere de piatra și de la APIA. La fiecare sfârșit de an incasa m dividente în funcție de cata suprafață de teren avem fiecare membru în obște. As dori sa știu dacă obștea plătește impozit pe venitul net de 16%, sau doar fiecarui membru îi este oprit doar cei 5 % impozit pe dividente, și atât? Nu am reușit sa ma lămuresc din codul fiscal, neavând pregătire în domeniu. Problema este ca ne-a fost oprit, fiecărui membru, impozit pe dividente de 10%,acest lucru deducând-ul din faptul ca ni s-a spus în ședința ce suma v-om primi pe hectarul de teren deținut de fiecare. L-am întrebat pe casier, și mi-a răspuns ca nu știe și ca asa i-au venit așa-zisele ștate. Mulțumesc frumos pt.raspuns.
Buna ziua Petre,
Ceea ce va putem spune este faptul ca firma trebuie sa plateasca impozitul de 5% pe dividendele distribuite catre persoanele fizica, iar aceasta obligatie cade in sarcina angajatorului 100%.
Dumneavoastra, in calitate de persoana fizica care incasati venituri din dividende, aveti obligatia sa depuneti declaratia unica si sa achitati CASS (10%) doar daca veniturile incasate din dividende depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie – pentru anul 2022 plafonul este de 30.600 lei.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
super,
clar si concis, pe intelesul tuturos.
multumim
super,
clar si concis, pe intelesul tuturor.
multumim
Multumim si noi pentru aprecieri!
Weekend placut!
Buna ziua, sunt obligat sa platesc CASS pe dividende in cazul depasirii plafonului si daca sunt angajat si platesc acolo toate taxele sociale?
multumesc
Buna ziua Marius,
Da, calitatea de salariat nu va scuteste de plata CASS in cazul in care valoarea veniturilor incasate din dividende depasesc plafonul a 12 salarii minime pe economie.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Dividendele se pot plati prin OP direct la banca din contul de microgrant al firmei?
Buna ziua Ionela,
Trebuie sa verificati care sunt cheltuielile eligibile pentru micrograntul pe care l-ati accesat.
Zi frumoasa!
Dada pentru dividendele ridicate in 2021 am delusion declarations unicameral si acum voice Plăți 2760 lei depart early am deposit plafonul, air acum in annul 2022 doresc sa ridic dividende aferente annuli fiscal incheiat abdicate dupe depunerea situation financiare ale annulus 2021 , conform AGA, am repartizat profit pentru dividende, trebuie sa depun din not Alta declarative unicameral acum sau pot sa depun pentru 2022 Dora la incheierea anului fiscal 2022.
Buna ziua,
Declaratia unica estimativa pentru anul 2022 se depune daca dividendele incasate in anul 2022 ating sau depasesc plafonul de 12 salarii minine. Se depune in termen de 30 de zile de la data depasirii plafonului, completand capitolul II estimat.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la asociatii ce au si calitatea de angajat.
Ca sa ofer un exemplu concret, un asociat primeste in 2022 dividende sub plafonul de 12 salarii minime dar obtine si venituri din calitatea de angajat.
In acest caz cele 2 venituri se cumuleaza si depasesc plafonul? Sau plafonul de 12 salarii minime pe economie se aplica strict comparat cu venitul din dividende?
Multumesc!
Buna ziua Alexandra,
Veniturile din salarii nu intra in calculul plafonului. Acestea se declara separat de catre angajator, care retine si vireaza la stat si toate taxele aferente. Pentru declaratia unica, evaluati numai veniturile din dividende comparativ cu plafonul.
Zi frumoasa!
BUNA ZIUA
Sunt pensionar. In afara de pensie, in 2022 voi realiza urmatoarele venituri :
– cedarea folosintei bunurilor
– dividende
Valoarea NETA insumata a celor doua categorii de venituri nu depaseste plafonul de 30.600 lei.
Am depus deja declaratia unica pentru venitul din chirii.
– Este necesar sa depun o declaratie rectificativa care sa includa si venitul din dividende?
– Va trebui sa platesc contributie de sanatate ? ( Din ceea ce am citit, nu e cazul, intrucat nu depasesc plafonul de 30.600)
Buna ziua,
Daca nu depasiti plafonul de 12 salarii, nu aveti obligatia depunerii declaratiei unice pentru dividende. Este bine ca ati depus declaratia pentru chirii pentru a se putea stabili impozitul. Doar daca veti atinge sau depasi plafonul de 12 salarii minime, atunci va trebui sa depuneti declaratia bifand si CASS.
Mult succes!
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu precizari pentru situatia mea si anume:
incasez pensie pentru limita de varsta.
-la 30 aprilie 2022 se hotaraste si aproba de catre AGA repartizarea profitului pe dividende, suma depasind plafonul celor 12 salarii.
dividendele se vor putea ridica in iunie-iulie 2022.
Cand va trebui completata declaratia unica , se vor cumula cele 2 tipuri de venit , cand va trebui platit CAS aferent?
Va multumesc
Buna ziua Carmen,
Veniturile din pensie nu se declara pe declaratia unica, nu se cumuleaza deci cu venitul din dividende. Astfel, dupa incasarea dividendelor, daca acestea depasesc 12 salarii minime, in termen de 30 de zile de la depasire trebuie sa depuneti declaratia unica completand capitolul II – Venit estimat.
Mult succes!
Buna ziua,
Daca o persoana fizica incaseaza dividende sub plafonul celor 12 salarii, mai este nevoie sa plateasca cass?
Multumesc!
Buna ziua Elena,
Daca dividendele incasate sunt sub plafonul de 12 salarii minine, atunci nu de datoreaza CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
1.Dividende capitalizate pe parcursul anului 2021 si 2022 sub forma de actiuni la o companie europeana.
Sumele in bani nu au fost retrase.
Din ce am inteles mai sus, nu este necesara depunerea declaratie unice. Este corect?
Va multumesc mult pentru clarificare.
Buna ziua Marius,
Daca societatea a distribuit dividende catre dumneavoastra ca persoana fizica si apoi dumneavoastra ati investit in actiuni la alta societate, atunci aveti obligatia depunerii. Daca societatea a decis utilizarea profitului pentru a realiza alte investitii (ex. in actiuni la alta societate), atunci nu aveti obligatia depunerii, fiindca dumneavoastra ca persoana fizica nu ati incasat dividende.
Mult succes!
Bună am și eu o întrebare
Dacă am infintat firma în 2021 februarie cand pot scoate dividente ? Exista o data fixa perioada ?
Buna ziua Ciprian,
Daca ati infiintat firma in februarie, cel mai devreme s-ar fi putut retrage dividende intermediare dupa inchiderea lunii martie 2021, in limita profitului de care dispuneti. Dividende se pot retrage ulterior trimestrial – iunie, septembrie, decembrie etc., oricand exista suficient profit la finalul acestor luni.
Mult succes!
Buna ziua, daca dividendele incasate in anul 2021 au fost in suma de 27600(nu depaseste 12 salarii) lei mai trebuie depusa declaratia unica?
Buna ziua Anca,
Declaratia se depune inclusiv in situatia in care valoarea dividendelor retrase este egala cu plafonul de 12 salarii minime. Cu alte cuvinte, in situatia in care venitul net anual este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara se datoreaza CASS si se depune declaratia unica.
Mult succes!
Buna ziua,
In 27 mai 2022 s-au repartizat dividente pentru anul 2021, peste plafonul de 12 salarii.
Declaratia unica trebuie depusa in maxim 30 zile? Nu a fost depusa anul trecut estimativ pentru ca nu stiam daca incasam sau nu dividente.
Va multumesc !
Buna ziua Doru,
Declaratia trebuia intr-adevar depusa in 30 de zile de la data depasirii plafonului, ne cerem scuze pentru raspunsul tardiv. Se completeaza capitolul 2, pe estimat, dupa depasirea plafonului. Nu trebuia sa o completati in 2021.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea urmatoare: daca declaratia nu a fost depusa (firma de contabilitate nu m-a informat de termenul de 30 zile, ci doar ca o sa platesc efectiv cei 3060lei in 2023, ianuarie) si au trecut mai mut de 30 zile, ce se intampla? O voi depune urgent, dar care sunt consecintele? Multumesc mult!
Buna ziua,
Puteti depune acum declaratia, cel mult riscati o amenda. Pentru depunerea cu inatarziere a declaratiei unice, ANAF poate stabili amenzi cuprinse intre 50 si 500 lei.
Sarbatori fericite!
Cine si in ce conditii beneficiaza de dividende speciale .eu am primit pana acum doar dividende.Trebuie depusa o cerere in plus pentru aceste dividende speciale ?
Buna ziua Dorina,
Dividendele speciale sunt tot o forma de dividende care se acorda de exemplu intr-un an in care au existat incasari extraordinare ca urmare a unor evenimente speciale, comparativ cu anii precedenti. Sunt, cu alte cuvinte, repartizari ce nu au un caracter de regularitate. Au acelasi regim de taxare ca dividendele obisnuite, presupun o hotarare AGA si o repartizare proportionala cu participarea in firma, daca actul constitutiv nu prevede altfel.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
am o posibila situatie: profit la sfarsitul anului 2021: 50.000 Ron.
Se poate prin hotarare AGA sa dea societatea doar 30.000 Ron dividente?
Daca da,va rog sa imi confirmati daca am inteles bine: dupa plata impozitului 5% din 30 000=1500 Ron ,raman 28.500 Ron care se distribuie in functie de procentul fiecarui asociat.50% fiecare,deci 14.250 Ron plata din contul societatii in contul celor doi asociati.
Nu cse depune declaratie unica,si nici nu se datoreaza CASS pentru ca suma primita de fiecare este sub 12 salarii minime.
Corect?
Va multumesc anticipat
Mariana
Buna ziua Mariana,
Ati inteles corect: firma retine si vireaza la stat impozitul pe dividende in suma de 1.500 lei. Firma vireaza in contul fiecarui asociat dividendele nete in functie de procentul de participare in firma. Fiindca fiecare dintre acestia incaseaza dividende sub plafonul de 12 salarii mine, nu datoreaza CASS si nici nu are obligatia depunerii declaratiei unice.
Zi frumoasa!
Bună ziua,
La data de 01.06.2022 am sold in 117 in sumă de 290.000( profitul ultimilor 3 ani 2019,2020,2021). Vreau sa repartizez întreaga sumă pe dividende și să le și plătesc. Contribuția CASS se plătește doar o singura dată sau se constituie pentru fiecare an având în vedere că sunt dividende pentru 3 exerciții financiare? Mulțumesc!
Buna ziua Robert,
Contributia la sanatate o datorati o singura data, pentru anul in care ati incasat suma respectiva. Nu se calculeaza de 3 ori, pentru fiecare an.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
De cand se aplica noile reglementari in legatura cu CASS?
Daca veniturile incasate din dividende depasesc plafonul de 24 salarii minime pe economie anul acesta(am scos deja si depaseste aceasta suma), se aplica noile reglementari si va trebui sa platesc dublu CASS fata de cat era pana acum?
Va multumesc!
Buna ziua Rares,
Daca ati scos dividendele în 2022, se plateste CASS la 12 salarii. Noile prevederi se aplica incepand cu dividendele incasate in anul 2023.
Zi frumoasa!
Bună ziua. O microintreprindere a realizat profit la 31.12.2021 in suma de x lei si in primele 6 luni al anului 2022 de y lei. Pot distribui dividende la raportarea ( bilant) din 30.06.2022 suma x+y ? Am depus D100 la trim.2 doar cu impozit microintreprindere întrucât nu am finalizat bilanțul. Cum fac cu impozitul pe dividende? Cand trebuie declarat si platit ? Nu am finalizat inca bilanțul pentru a nu face vreo greșeală. Va multumesc.
Buna ziua Cristina,
Puteti repartiza la 30.06.2022 dividende in suma x+y. Trebuie sa depuneti situatii financiare trimestriale, intocmiti o hotarare AGA si apoi platiti dividendele. Impozitul se declara si se plateste pana in data de 25 a lunii urmatoare platii. Deci daca le repartizati in august, impozitul si D 100 se platesc/depune pana in 25 septembrie.
Mult succes!
Buna ziua,
Imi puteti explica daca exista un minim al valorii dividendelor, raportat la profitul firmei?
La sfarsitul lunii septembrie voi inchide situatia lunara avand 47000 roni in cont. Care este valoarea maxima a dividendelor care poate fi data?
Buna ziua,
Valoarea maxima a dividendelor brute este data de sumele existente in contul de rezultat reportat si in contul de rezultat curent (daca distribuiti si dividende trimestriale). Teoretic, atat s-ar putea distribui. Dar de cele maii multe ori firmele nu au in contul curent sumele necesare platii integrale. Deci, din punct de vedere legal, limita este impusa de cele doua conturi -117 (rezultat reportat) si 121 (sold la trimestru).
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Veniturile din Cryptomonede si dividende se cumuleaza?
Buna ziua George,
Veniturile din criptomonede se raporteaza in declaratia unica la venituri din invesititi.
Aici puteti gasi o brosura publicata de ANAF:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Brosura_Criptomonede_2021.pdf.
Impozitul pe venitul din dividende se retine si se plateste de catre firma platitoare, deci dumneavoastra nu aveti obligatii de declarare si plata a acestui impozit. Cu toate acestea, va trebui sa tineti cont de cumularea acestui venit cu alte venituri pentru a stabili daca depasiti sau nu plafonul pentru care se datoreaza CASS.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Am o firma de consultanta in Romania infiintata in martie 2022 unde sunt actionar unic, iar acum doresc sa incasez dividendele pana la trimestrul 3 , cu preponderenta datorita schimbarilor fiscale de la 1 ianuarie 2023 cand urmeaza sa trec la noua grila de impozitare.
Eu locuiesc in Spania, am rezidenta europeana permanenta, in Spania sunt angajat la o firma, am casa mea si imi platesc aici impozitele (inclusiv asigurari sociale, medicale, somaj, etc).
Avand in vedere ca nu locuiesc in Romania, daca la incasarea dividendelor valoarea neta a acestora depaseste plafonul celor 12 salarii minime pe economie (12*2550) eu fiind cetatean roman dar cu domiciliul in o alta tara europeana (cu toate ca am si buletin romanesc cu adresa din Romania (cea a socrilor) ) mai trebuie sa achit acei 10% de CASS , respectiv 10%*(12*2550)= 3060 ron ?, sau deoarece nu locuiesc in Romania si practic ca persoana fizica am domiciliul fiscal in Spania nu mai am obligatia de a plati acesti 10% ?
Multumesc tare mult pentru un raspuns.
Buna ziua Sebastian,
Din punct de vedere legal, art. 153 alin.(1) din Codul fiscal prevede ca urmatoarele persoane au calitatea de contribuabili/platitori de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz:
a) cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania;
b) cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania;
c) cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei, care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni;
d) persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana;
Asadar, NUMAI daca va incadrati in una din aceste categorii, aveti calitatea de contribuabil la CASS si datorati CASS la depasirea de plafon.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
O persoana fizica încasează doar dividende in 2022, fără alte venituri din salarii sau alte activitat, mai trebuie sa depună declarația pentru contribuția CASS in acest context?
Mulțumesc frumos
Buna seara Marian,
Persoana fizica trebuie sa depuna declaratia unica doar daca depaseste plafonul de 12 salarii si va datora astfel CASS.
Sarbatori fericite!
Buna ziua!
In anul 2022 repartizam profitul nerepartizat din anul 2013 in dividende.
Asociatul nu ridica toata suma, dar depaseste cele 12 salarii minime pe economie.
Va depune declaratia si va plati cass si in anul urmator pentru diferenta?( va depasi in anul 2023 cele 12 salarii minime pe economie.)
Va multumesc!
Buna ziua Lucia,
Din punct de vedere al impozitului, daca hotararea AGA de repartizare este in 2022, atunci se va datora impozit 5%.
Din punct de vedere al CASS, se verifica la nivelul fiecarei persoane fizice suma incasata in fiecare an. Daca in 2022 suma incasata depaseste 12 salarii minime, se datoreaza CAS la plafonul de 12 salarii minime pe care il achita pana la 25 mai 2023. Daca si in 2023 depaseste plafoanele (6, 12 sau 24 salarii), datoreaza si pentru anul 2023 CASS la nivelul plafonului depasit, cu termen de plata 25 mai 2024.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna ziua !
Am un SRL – microintreprindere – cu cod CAEN 7112 – Activitati de inginerie si consultantatehnica legate de acestea -in Romania, infintat in luna mai 2022, unde sunt actionar unic si sunt si salariat al firmei. in octombrie dupa inchiderea unei bilant interimar aferent trimestrul III.2022, am ridicat dividende in valoare de 30.000 Ron pentru care am platit impozit de 5% la Bugetul de Stat si a fost declarat in Declaratia 100. Dupa aceasta dividende se plateste CASS in Declaratie Unica. Mentionez ca am si un PFA deschis cu acelasi cod CAEN, unde am activitate si aferent 2022 am realizat un venit net de 14.870 RON. In acesta situatie se cumuleaza veniturile nete al PFA -lui cu dividende nete (30.000-1500=28.500 RON) ridicat de la firma SRL , si se calculeaza CASS si se intocmeste Declaratie Unica cumulut. Multumesc frumos.
Buna ziua Margareta,
Fiindca ati depasit plafonul de 30.600 lei cu cele doua activitati, se datoreaza CASS, se declara prin declaratia unica si se achita pana in 25 mai 2023. La sectiunea impozit din declaratia unica veti declara doar impozitul pe PFA, iar la sectiunea CASS se declara depasirea plafonului si automat se calculeaza CASS la plafon.
Mult succes!
Buna ziua,
am infiintat un srl in anul 2022
din mai pana in decembrie profitul
este de 37000.
intrebarea este ” daca plafonul pentru
anul 2022 este de 36000 lei,
ce pot face eu cu 1000 lei
cum sa o repartizez astfel incat
sa nu depasesc plafonul, si implicit sa nu
platesc cass.?”
daca in anul 2023, voi mai avea profit
sumele se vor cumula, sau ce am repartizat
pentru 2022 nu mai influenteaza calculul,
chiar daca se ridica sumele din dividente
tot in 2023?
multumesc
Buna ziua,
Nu este obligatoriu sa repartizati intregul profit ca dividende. Profitul poate sa ramana nerepartizat (se reporteaza) si astfel nu depasiti plafonul. Plafonul se stabileste anual, pe baza dividendelor incasate. Nu se cumuleaza sumele de la un an la altul.
Mult succes!
Buna ziua,
In 2022 s-au repartizat dividende aferente anului 2022, o suma ce depaseste 24 salarii minime.
La CASS ati indicat ca trebuie platit 3060lei.
Va rog, CAS-ul, trebuie platit? Si cat e baza de calcul?
Buna ziua Alex,
In anul 2022, exista un singur plafon la CASS-de 12 salarii minime, daca s-a depasit se datoreaza CASS 3.060 lei. Nu se datoreaza CAS la dividende.
Singurele taxe sunt impozitul care se retine si se declara de catre firma platitoare a dividendelor si CASS care se declara de persoana care incaseaza dividendele prin declaratia unica.
Mult succes!
Buna ziua, oare pentru sume mici obtinute din dividende (e.g. 4.5 RON) din actiuni detinute din strainatate, mai trebuie depusa Declaratia Unica? Exista vreun nivel maxim de venituri obtinute din dividende pana la care nu ar trebui depusa declaratia, cum e de exemplu la veniturile realizat din vanzarea de criptomonede conform celor prezentate aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Brosura_Criptomonede_2021.pdf
unde exista un prag de 200 RON pana la care nu trebuie impozitate veniturile?
Cum ar trebui declarat impozitul aferent pentru acest exemplu tinand cont ca impozitul retinut la sursa e sub 1 RON (i.e 10% x 4.5 RON = 0.45 bani) iar in declaratia unica trebuie trecute sume exprimate in RON? se rotunjeste la 1 RON?
Precizez de asemenea ca impozitul datorat pe dividende e retinut la sursa, iar actiunile fiind de la o companie dintr-o tara cu care s-a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri prin metoda creditului fiscal – i.e. SUA – nu ar mai trebui platit impozitul si in Romania.
Multumesc.
Buna ziua Stela,
Daca impozitul a fost retinut la sursa in SUA si conform conventiei nu exista obligatia retinerii si in Romania, atunci nu aveti obligatii declarative.
La calculul impozitelor se aplica regullile obisnuite ale rotunjirii, tot ce este egal sau depaste 0.5 se rotunjeste la 1.
Pentru impozitul pe dividende nu exista un plafon pana la care nu exista obligatia declararii, deci si daca impozitul este 1 leu, acesta se declara si se plateste.
Mult succes!
Buna ziua, oare pentru sume mici (e.g. 4.5 RON) obtinute din dividende din actiuni detinute din strainatate, mai trebuie depusa Declaratia Unica? Exista vreun nivel maxim de venituri obtinute din dividende pana la care nu ar trebui depusa declaratia, cum e de exemplu la veniturile realizat din vanzarea de criptomonede conform celor prezentate aici: [ link extern ]
unde exista un prag de 200 RON pana la care nu trebuie impozitate veniturile?
Cum ar trebui declarat impozitul aferent pentru acest exemplu tinand cont ca impozitul retinut la sursa e sub 1 RON (i.e 10% x 4.5 RON = 0.45 bani) iar in declaratia unica trebuie trecute sume exprimate in RON? se rotunjeste la 1 RON?
Precizez de asemenea ca impozitul datorat pe dividende e retinut la sursa, iar actiunile fiind de la o companie dintr-o tara cu care s-a incheiat o conventie de evitare a dublei impuneri prin metoda creditului fiscal – i.e. SUA – nu ar mai trebui platit impozitul si in Romania.
Multumesc.
Buna ziua Stela,
In cazul dividendelor obtinute din strainatate este important de stabilit daca sunt sau nu impozabile in Romania, prin analizarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri cu statele respective și tinand cont, asa cum ati mentionat, daca s-a retinut sau nu impozitul in strainatate.
Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate.
La art. 131 alin. 2 din Codul fiscal, se precizeaza ca acei contribuabili persoane fizice rezidente care realizeaza un venit si care, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu un alt stat, poate fi impus in celalalt stat, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda scutirii, respectivul venit va fi scutit de impozit in Romania.
Creditul fiscal/scutirea se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
– se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul si
– impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica.
Plata impozitului in strainatate se poate demonstra printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain sau de catre platitorul de venit/agentul care retine la sursa impozitul in situatia in care autoritatea competenta a statului strain nu elibereaza un astfel de document.
Asadar, sunt mai multe de analizat inainte de a stabili scutirea. Referitor la cuantumul sumei, la impozitul pe dividende nu este un plafon pana la care sumele nu se declara, asfel ca si daca aveti sume mici, ele trebuie declarate. Regulile rotunjrii sunt cele obisnuite: rotunjirea se face la leu, prin majorare, cand fractiunea este egala sau mai mare de 50 de bani, si prin reducere cand fractiunea este mai mica decat 50 de bani.
Mult succes!
Buna ziua, oare in cazul in care s-au obtinut sume mai mici de 10 RON (e.g. 3.3 RON) din dividende din strainatate cum ar trebui completata declaratia unica? Se rotunjesc aceste numere in sus? La sectiunea impozit datorat, daca cuantumul acestora e mai mic de 1 RON se completeaza cu 0 RON sau cu 1 RON? Multumesc.
Buna ziua Stela,
Pentru declararea dividendelor din strainatate se depune declaratia unica, completand sectiunea venituri obtinute din strainatate. Se aplica regulile obisnuite ale rotunjirii: 3.3 se rotunjeste la 3 lei.
Inainte de declarare ar trebui analizat daca datorati sau nu acest impozit in Romania (este posibil sa fie retinut de catre firma platitoare si conform conventiilor incheiate intre state sa nu il datorati prin urmare si in Romania).
Mult succes!
In cazul in care in 2022 am primit dividente si doar acum am aflat ca trebuie sa le declar si sa platesc CASS-ul ce ar trebui sa fac?
Multumesc
Buna ziua Adi,
Este important de mentionat care este suma incasata a dividendelor. Fiindca in functie de suma incasata rezulta incadrarea in unul din plafoanele de CASS. Trebuie sa stabiliti suma incasata din dividende si apoi sa depuneti declaratia unica. Descarcati in acest sens declaratia unica pe anul 2022 si o depuneti la ANAF.
Mult succes!