Autentificare Cloud

Contact

Bill
Iti plac articolele noastre? Afacerea ta va iubi produsele SmartBill.       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Impozitul pe dividende – cum se calculeaza?

impozit pe profit

Dividendul reprezinta partea din profit care se cuvine asociatilor sau actionarilor unei societati comerciale. Pentru antreprenori, aceasta este sursa lor de venit, asa cum pentru salariati sursa de venit este salariul. Ca orice sursa de venit, nu este ocolita de taxe.

Suma disponibila spre repartizare se stabileste prin hotarare a adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau prin hotararea/decizia asociatului unic, daca firma are un singur asociat. In cadrul adunarilor asociatilor se poate decide si lasarea profitului nerepartizat, caz in care nu exista nici o obligatie in privinta impozitului pe dividende.

Obligatiile firmei

In cazul in care se decide repartizarea profitului catre asociati discutam aici despre asociatii persoane fizice, acestea sunt supuse impozitului de 5%, impozit care se retine de catre firma , la sursa si se plateste la bugetul de stat.

De exemplu, presupunem ca asociatul unic decide repartizarea sub forma de dividende a unei sume de 100.000 lei, lucru mentionat in decizia asociatului unic. Aceasta inseamna ca firma va retine din aceasta suma 5%, adica 5%*100.000 lei = 5.000 lei, iar asociatul va primi in cont doar 95.000 lei. Ca o paranteza, daca presupunem ca asociatul doreste sa plateasca un dividend net de 10.000 lei, atunci, mergand invers, suma bruta se calculeaza astfel:

  • Dividend brut = dividend net *100/95 = 10.526 lei
  • Impozit = dividend net *5/95= 526 lei

Firma va depune declaratia 100 in care va declara impozitul pe dividendele platite si va efectua plata impozitului pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor catre asociat. De exemplu, daca dividendele se platesc in luna iunie, atunci impozitul se declara si se plateste pana in 25 iulie.

Este important de mentionat ca daca firma a intocmit doar decizia de repartizare in anul X, fara a efectua plata dividendelor catre asociati, va fi obligata ca pana in 25 ianuarie a anului X+1 sa declare si sa plateasca totusi impozitul pe dividende. Deci chiar daca asociatul/actionarul nu a incasat dividendele in cont, daca exista o decizie de repartizare atunci impozitul va trebui sa fie platit pana in 25 ianuarie a anului urmator.

Impozitul pe dividende este astfel suportat de asociat, insa obligatia declararii si virarii la buget  ii revine firmei.

In plus fata de declaratia 100, firma mai depune o declaratie D205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit care se depune la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Practic se reia aceeasi informatie, insa sumele sunt declarate individual pe CNP.

Obligatiile persoanei fizice

Persoana fizica care incaseaza dividende are obligatia sa verifice daca suma acestora, cumulata cu alte venituri pe care le obtine (ex. activitati independente, chirii, etc) depaseste 12 salarii minime pe economie, fiindca in aceasta situatia mai datoreaza si contributia la asigurari sociale de sanatate.

In exemplul de mai sus, presupunem ca persoana fizica a incasat dividende in suma de 95.000 lei. Suma de 95.000 lei depaseste cu mult 12 salarii minime pe economie (12* 2.230 lei = 26.760 lei), astfel ca va trebui sa plateasca si contributia la sanatate.

CASS = 10% * 26.760 lei = 2.676 lei

In acest sens va depune declaratia unica pana in 15 martie a anului urmator si va plati si CASS tot pana la aceasta data. Practic, la un dividend brut de 100.000 lei, persoana fizica va plati taxe in suma de 5.000 lei + 2.676 lei =7.676 lei. Calculat ca procent, aceasta inseamna 7,68% din dividendul brut.

Important!

  • CASS 10% nu se datoreaza la suma incasata ca dividende (adica la 95.000 lei) ci la plafonul de 12 salarii minime brute adica 2.676 lei la salariul de baza existent in 2020. Dincolo de plafon, asociatul poate sa incaseze oricat fiindca nu va influenta nivelul CASS datorat.
  • CASS 10% nu se datoreaza daca venitul din dividende, individual sau cumulat cu alte venituri nu depaseste 12 salarii minime brute.
  • Se datoreaza CASS chiar daca asociatul este si salariat si practic mai datoreaza CASS si la veniturile din salarii. De exemplu, in cazul in care persoana este angajata cu salariului minim pe economie in suma de 2.230 lei, din salariul lunar i se va retine si CASS in suma de 223/luna, pe an, 12* 223 lei = 2.676 lei. Daca incaseaza dividende peste plafonul de 26.760 lei /an, va mai datora inca o data 2.676 lei contributie la sanatate. Cumulat, din cele doua surse, contributia la sanatate va fi 5.352 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill program facturare, gestiune si contabilitate.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

21 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.