
Dividendul reprezinta partea din profit care se cuvine asociatilor sau actionarilor unei societati comerciale. Pentru antreprenori, aceasta este sursa lor de venit, asa cum pentru salariati sursa de venit este salariul. Ca orice sursa de venit, nu este ocolita de taxe.
Suma disponibila spre repartizare se stabileste prin hotarare a adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau prin hotararea/decizia asociatului unic, daca firma are un singur asociat. In cadrul adunarilor asociatilor se poate decide si lasarea profitului nerepartizat, caz in care nu exista nici o obligatie in privinta impozitului pe dividende.
Obligatiile firmei
In cazul in care se decide repartizarea profitului catre asociati discutam aici despre asociatii persoane fizice, acestea sunt supuse impozitului de 5%, impozit care se retine de catre firma , la sursa si se plateste la bugetul de stat.
De exemplu, presupunem ca asociatul unic decide repartizarea sub forma de dividende a unei sume de 100.000 lei, lucru mentionat in decizia asociatului unic. Aceasta inseamna ca firma va retine din aceasta suma 5%, adica 5%*100.000 lei = 5.000 lei, iar asociatul va primi in cont doar 95.000 lei. Ca o paranteza, daca presupunem ca asociatul doreste sa plateasca un dividend net de 10.000 lei, atunci, mergand invers, suma bruta se calculeaza astfel:
- Dividend brut = dividend net *100/95 = 10.526 lei
- Impozit = dividend net *5/95= 526 lei
Firma va depune declaratia 100 in care va declara impozitul pe dividendele platite si va efectua plata impozitului pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor catre asociat. De exemplu, daca dividendele se platesc in luna iunie, atunci impozitul se declara si se plateste pana in 25 iulie.

Este important de mentionat ca daca firma a intocmit doar decizia de repartizare in anul X, fara a efectua plata dividendelor catre asociati, va fi obligata ca pana in 25 ianuarie a anului X+1 sa declare si sa plateasca totusi impozitul pe dividende. Deci chiar daca asociatul/actionarul nu a incasat dividendele in cont, daca exista o decizie de repartizare atunci impozitul va trebui sa fie platit pana in 25 ianuarie a anului urmator.
Impozitul pe dividende este astfel suportat de asociat, insa obligatia declararii si virarii la buget ii revine firmei.
In plus fata de declaratia 100, firma mai depune o declaratie D205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit care se depune la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Practic se reia aceeasi informatie, insa sumele sunt declarate individual pe CNP.

Obligatiile persoanei fizice
Persoana fizica care incaseaza dividende are obligatia sa verifice daca suma acestora, cumulata cu alte venituri pe care le obtine (ex. activitati independente, chirii, etc) depaseste 12 salarii minime pe economie, fiindca in aceasta situatia mai datoreaza si contributia la asigurari sociale de sanatate.
In exemplul de mai sus, presupunem ca persoana fizica a incasat dividende in suma de 95.000 lei. Suma de 95.000 lei depaseste cu mult 12 salarii minime pe economie (12* 2.230 lei = 26.760 lei), astfel ca va trebui sa plateasca si contributia la sanatate.
CASS = 10% * 26.760 lei = 2.676 lei
In acest sens va depune declaratia unica pana in 15 martie a anului urmator si va plati si CASS tot pana la aceasta data. Practic, la un dividend brut de 100.000 lei, persoana fizica va plati taxe in suma de 5.000 lei + 2.676 lei =7.676 lei. Calculat ca procent, aceasta inseamna 7,68% din dividendul brut.
Important!
- CASS 10% nu se datoreaza la suma incasata ca dividende (adica la 95.000 lei) ci la plafonul de 12 salarii minime brute adica 2.676 lei la salariul de baza existent in 2020. Dincolo de plafon, asociatul poate sa incaseze oricat fiindca nu va influenta nivelul CASS datorat.
- CASS 10% nu se datoreaza daca venitul din dividende, individual sau cumulat cu alte venituri nu depaseste 12 salarii minime brute.
- Se datoreaza CASS chiar daca asociatul este si salariat si practic mai datoreaza CASS si la veniturile din salarii. De exemplu, in cazul in care persoana este angajata cu salariului minim pe economie in suma de 2.230 lei, din salariul lunar i se va retine si CASS in suma de 223/luna, pe an, 12* 223 lei = 2.676 lei. Daca incaseaza dividende peste plafonul de 26.760 lei /an, va mai datora inca o data 2.676 lei contributie la sanatate. Cumulat, din cele doua surse, contributia la sanatate va fi 5.352 lei.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill program facturare, gestiune si contabilitate.
Salutare,
Se aplică același regim și asociaților persoane fizice străine, fără rezidență în România? (de exemplu, Turcia)
Buna ziua,
Veniturile obtinute de PF nerezidenta sunt venituri impozabile obtinute din Romania conform art. 223 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Aceste venituri se impoziteaza prin retinere la sursa de catre platitorul de venit aplicand cota de 5% prevazuta la art. 224 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal sau prevederile din conventia pentru evitare a dublei impuneri din Romania si statul de rezidenta al beneficiarului, daca acesta prezinta certificatul de rezidenta fiscala si daca prevederile conventiei sunt mai favorabile.
In conventia de evitare a dublei impuneri cu Turcia este mentionata o cota de 15% care nu este mai favorabila decat cota de 5% aplicabila in Romania, ceea ce inseamna ca acestea se vor impozita in Romania cu 5%.
Pe de alta parte, persoana fizica nerezidenta nu va trebui sa plateasca CASS (10%) in Romania (indiferent ca depaseste sau nu plafonul a 12 salarii minime pe economie).
Speram ca aceste informatii sa va fie cu folos.
Zi frumoasa!
Excelent articol! Mi-a raspuns la toate intrebarile pe care le avem pe subiectul dividendelor. Multumesc!!
Multumim si noi pentru aprecieri!
Buna ziua,
Nu imi este foarte clar de unde sunt cei 5.000 de lei din exemplul dat la sectiunea „Obligatiile persoanei fizice”
In articol este mentionat: persoana fizica va plati taxe in suma de 5.000 lei + 2.676 lei =7.676 lei
Am inteles cum sta treaba cu CASS-ul, dar de unde sunt cei 5.000 de lei? Exista si un extra impozit de 5% pe venit sau sunt aceeasi 5% de la impozitul pe dividende mentionat la sectiunea „Obligatiile firmei” care sunt platiti, de fapt, de persoana juridica?
Foarte util articolul si explicat pe intelesul oricui. Multumesc frumos!
Buna ziua Anca,
Credem ca este vorba despre o eroare de exprimare, o sa corectam textul.
Cei 5000 lei reprezinta impozitul pe dividende retinut si platit de entitate, aceasta suma nu sta in sarcina persoanei fizice care incaseaza efectiv veniturile din dividende, ci in sarcina firmei care acorda dividende.
Persoana fizica are in sarcina doar plata contributiei CASS daca a depasit plafonul a 12 salarii minime pe economie, in exemplul din articol in suma de – 2.676 lei.
Zi frumoasa!
Bună ziua întrenarea este cum se calculeaźa impozitul pe dividente dacă sunt 2 asociati exemplu la 27000 lei .
Vă multumesc
Buna ziua Bogdan,
Pentru suma de 27.000 lei profit se va retine impozit pe dividende in valoare de 1.350 lei, iar diferenta de 25.650 lei se va repartiza fiecarui asociat proportional cu cota de participare din actul constitutiv.
Zi frumoasa!
La cât am am citit articole despre aceasta impozitare, acest articol a fost cel mai explicit. Succes și mulțumesc pentru informații.
Multumim frumos pentru cuvintele frumoase!
Weekend placut va dorim!
Un articol excelent, foarte clar prezentat
Multumim frumos!
Un articol foarte bun. Dar putem aplica acest regim și asociaților persoane fizice cu cetatenie romana, fara viza de resedinta in Romania ( cu viza in R. Moldova), Mulțumesc.
Buna ziua Ana,
Multumim pentru apreciere. Din pacate, nu va putem oferi un raspuns 100% sigur in acest sens, de aceea va recomandam sa va consultati cu un membru ANAF in acest sens. Va putem lasa un numar de contact Call-center – 031.403.91.60
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Vă rog, daca nu se plateste impozitul pe dividende si cel la CASMB la timp ce se intampla ? Cat timp pot intarzia ? Care ar fi penaitatile.
Multumesc
Cu stimă
Toma
Buna ziua Toma,
Daca obligatiile din declaratia unica nu se vor achita la termen, se vor percepe dobanzi si penalitati de intarziere. Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
Dobanzile si penalitatile de intarziere se calculeaza din ziua imediat urmatoare expirarii termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, si se face venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Suntem 2 asociati, angajati amandoi cu salariul minim pe economie. Daca fiecare parte ia dividende in valoare de 2500 ron, platim doar 5% sau se aduna si venitul din salariu? Aici imi este putin neclar textul. Va multumesc
Buna ziua Adrian,
La dividende se retine un impozit de 5%. Nu are legatura cu impozitul pe venitul din salarii care se impoziteaza distinct, prin statul de plata. Fiindca sunteti sub plafonul de 12 salarii minime, nu mai datorati si CASS.
Zi frumoasa!
Multumes pentru informatii :), foarte bine explicat.
Buna ziua.
Explicatii foarte bune, un singur lucru a ramas nelamurit: daca pentru depunerea declaratiei unice, la cumularea veniturilor din dividende cu alte venituri incasate de asociatul persoana fizica, se iau in considerare veniturile din salarii.
Buna ziua,
Veniturile din salarii nu se iau in calcul la venitul total pentru declaratia unica, fiindca aceste venituri se impoziteaza, sunt supuse contributiilor sociale si se declara de catre anagajator.
Zi frumoasa!