Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – impozitarea diurnelor interne si externe, controale comune ANAF si ITM

Cronica antreprenoriala

Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:

1. Incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022, s-a introdus un nou plafon pentru a stabili daca diurnele interne si externe sunt netaxabile (Legea 72/2022).

Mai precis, pana in aprilie 2022 inclusiv, nu sunt considerate asimilate salariilor (adica sunt neimpozabile si nesupuse contributiilor sociale) indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, care se incadreaza in nivelul de 2,5 stabilit pentru institutii publice. Aceleasi reguli se aplica si pentru indemnizatia administratorilor.

Incepand cu veniturile aferente lunii mai, se introduce un plafon suplimentar. Aceste sume, pentru a nu urma regulile de impunere a salariilor, mai trebuie sa fie si inferioare plafonului de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat pentru salariati, iar pentru administratori de 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.

Acest plafon se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate. Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii. De exemplu, un salariat cu un salariu brut de 2.550 lei pleaca in luna mai 15 zile in delegatie.

Diurna de care ar putea beneficia este de 15* 50 lei = 750 lei. Plafonul suplimentar introdus din mai 2022 se calculeaza astfel: 2.550 * 3* 15/22 = 5.216. Diurna de 750 de lei se incadreaza in plafonul de 5.216 lei, astfel ca va putea fi acordata integral, fara a fi taxata.

2. In Monitorul Oficial de vineri, 1 aprilie 2022 s-a publicat o lista cu 45 de produse necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2022 si care sunt exonerate de TVA la import si scutite de taxe vamale.

De scutire pot beneficia organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de ANAF. Pentru autorizare, acestea trebuie sa depuna o cerere in acest sens la: directiile generale regionale ale finantelor publice pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii si a contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti, administratiile finantelor publice pentru contribuabili mijlocii pentru contribuabilii mijlocii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii si respectiv la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov.

3. Directia Antifrauda si  ITM desfasoara o actiune comuna de control – Cronos – pentru prevenirea si combaterea sustragerii de la declararea si fiscalizarea muncii in scopul asigurarii tuturor angajatilor din Romania a accesului la protectia conferita de legislatia sociala (sanatate, pensii, somaj, asigurari in caz de accidente de munca) si de legislatia muncii. Domeniile vizate sunt constructiile si serviciile conexe, HORECA, intretinerea si repararea autovehiculelor, transport, garda si protectie, infrumusetare si intretinere corporala, alimentatie publica, comert, servicii de curatenie s.a.

Controalele vizeaza atat munca ”la negru”, fara forme legale, cat si cazuri de munca in care nivelul real de salarizare este subdeclarat, sau declarat partial, care presupun incheierea contractelor de munca cu norma intreaga cu salariu minim garantat, fie incheierea contractelor de munca cu timp partial, in timp ce in realitate se realizeaza norma intreaga, dar cu plata fara fiscalizare a restului de bani pana la salariul real, mai mare.

4. Acciza specifica la tigarete in perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023 inclusiv este de 417,957 lei/1.000 tigarete, conform Ordinului nr. 376 al ministrului finantelor pentru aprobarea nivelului accizei specifice la tigarete, publicat in MOF in 30.03.2022.

5. Au fost publicate reglementari noi in ce priveste concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav. In prezent, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Prin Legea 73/31.03.2022 acest articol se completeaza cu faptul ca in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii in baza Legii nr. 136/2020, asiguratii pentru care nu se dispune masura carantinei sau a izolarii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani. Acestea se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, dupa caz, de medicul de familie care a luat in evidenta si a monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii. Durata de acordare a indemnizatiei este corespunzatoare numarului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, dupa caz, de medicul de familie, iar cuantumul brut lunar al indemnizatiei este de 100% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

6. Subiectul controversat al diurnelor externe ale transportatorilor a ajuns la un final prin publicarea amnistiei fiscale – Legea 72/2022.

Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a calificarii ulterioare de catre organul fiscal a sumelor reprezentand indemnizatii sau orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii, detasarii sau desfasurarii activitatii pe teritoriul altei tari, de catre angajati ai angajatorilor romani care si-au desfasurat activitate pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a Legii 72 si neachitate.

Diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor prevazute mai sus aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, stinse prin orice modalitate prevazuta la art. 22 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se restituie contribuabililor. Restituirea se face la cererea contribuabililor.

Anularea obligatiilor fiscale prevazute mai sus se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *