Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Impozitarea pensiilor, atribuire NIF – Cronica antreprenoriala

Impozitarea pensiilor

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Prin Ordinul nr.1612/2023 au fost aprobate documentele care pot fi solicitate de organele fiscale pentru atribuirea numarului unic de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal .

In cazul activitatii de transport alternativ cu autoturism si conducator auto, precum si in cazul activitatii de transport in regim de taxi, organul fiscal poate solicita copia contractului de comodat sau de inchiriere a autovehiculului.

In cazul activitatii de transport alternativ cu autoturism si conducator auto, organul fiscal poate solicita Autoritarii Rutiere Romane — A.R.R. informatii care se regasesc in cuprinsul autorizatiei pentru transportul alternativ cu autoturism si conducator auto, precum si in copia conforma a autorizatiei pentru transportul alternativ cu autoturism si conducator auto, in baza unui protocol inter-institutional.

In cazul persoanelor fizice care inchiriaza in scop turistic camerele situate in locuinte personale, organul fiscal poate solicita o dovada a detinerii in proprietate a spatiului sau a dreptului de a subinchiria imobilul.

In cazul in care utilizatorul aparatului de marcat a decedat, iar mostenitorul de drept al aparatului de marcat depune cerere pentru atribuirea numarului unic de identificare, organul fiscal solicita acestuia certificatul demostenitor care atesta includerea in masa succesorala a aparatului de marcat electronic fiscal.

2. O lege care aduce modificari si completari unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost promulgata de Presedintele Romaniei pe data de 19 octombrie 2023 (L282/2023).

Prin actul normativ se modifica articolul 101 din Codul fiscal, care face referire la retinerea impozitului din venitul din pensii. Noile prevederi vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

3. In sedinta din data de 18 octombrie 2023, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, a decis cu majoritate de voturi in ceea ce priveste Legea privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, in ansamblul sau, precum si in ceea ce priveste art.III pct.19 [cu referire la art.138 ind.4] si cu unanimitate de voturi, in ceea ce priveste celelalte dispozitii din lege criticate, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Astfel, legea a trecut la promulgare la Presedinte. Dupa promulgare urmeaza publicarea in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.

4. S-a publicat o noua lege care reglementeaza accesul cu prioritate pentru femei gravide, precum si pentru persoane insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani.

Mai precis, femeile gravide, precum si persoanele insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani au prioritate la casieriile/ ghiseele/ casele de marcat din cadrul entitatilor publice si private, precum si la serviciile oferite de acestea, cu exceptia cazurilor in care acestea detin casierii/ghisee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enuntate. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Se acorda prioritate la casieriile/ghiseele/casele de marcat ale institutiilor publice, precum si la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum si persoanelor insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani, cu exceptia cazurilor in care in institutiile publice exista casierii/ghisee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Fapta persoanei care foloseste, fara drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide si/sau persoanele insotite de copii cu varsta de pana la 5 ani, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei.

5. In MOF nr. 939 din 18.10.2023 s-a publicat Hotararea nr. 970 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca.

Scopul metodologiei este de a stabili cadrul metodologic pentru institutiile si autoritatile administratiei publice centrale si locale, civile si militare, precum si pentru companiile private in aplicarea legislatiei in domeniul prevenirii si combaterii hartuirii pe criteriul de sex si hartuirii morale la locul de munca.

6. Inspectorii DGAF au aplicat doua sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4.000.000 de lei pentru nerespectarea ordonantei ce vizeaza reducerea preturilor la unele produse de baza Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) continua verificarile privind modalitatea de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare si aplica sanctiuni in cazul in care constata abateri de la aceasta.

7. Miercuri, 25 octombrie 2023, sunt scadente urmatoarele declaratii:

a) Formularul 100 – Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat

b) Formularul 112 – Depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru luna precedenta

c) Formularul 224 – Depunerea Declaratiei privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania

d) Formularul 300 – Depunerea Decontului de taxa pe valoarea adaugata

e) Formularul 301 – Depunerea Decontului special de taxa pe valoarea adaugata pentru luna precedenta

f) Formularul 307 – Depunerea Declaratiei privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata

g) Formularul 311 – Depunerea Declaratiei privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

h) Formularul 390 VIES – Depunerea Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *