Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Livrari intracomunitare de bunuri si prestari intracomunitare de servicii

achizitii ue

Atunci cand se realizeaza tranzactii comerciale (vanzari) cu parteneri din UE, pentru tranzactiile care au obiectul vanzarii bunuri, se utilizeaza notiunea de livrare intracomunitara de bunuri, iar pentru cele care au obiectul vanzarii servicii, se utilizeaza notiunea de prestare intracomunitara de servicii.

Livrari intracomunitare de bunuri

Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, respectiv transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.

Ce conditii trebuie sa se indeplineasca pentru ca o livrare sa se poata incadra ca livrare intracomunitara?

Potrivit Codului Fiscal art. 270 aliniatul 1:

  • este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar
  • bunurile trebuie sa fie transportate intre doua state membre UE. In conditiile in care nu exista o relatie de transport prin care fie furnizorul, fie cumparatorul organizeaza transportul, nu putem discuta despre o livrare intracomunitara de bunuri.

Este important ca pentru orice operatiune pe care o realizam impreuna cu un partener sa verificam validitatea codului de TVA in sistemul VIES.

In acest site introducem codul de TVA al partenerului nostru pentru a vedea daca are un cod valid de TVA sau nu.

Livrarile intracomunitare de bunuri sunt scutite de TVA daca sunt indeplinite anumite conditii.

Documentele obligatorii sunt:

  • factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru
  • documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, care poate fi diferit de statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA comunicat de cumparator

Se considera ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, daca furnizorul detine documente care justifica transportul, precum:

  • documente de transport, precum un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata, un conosament, documentul specific de transport aerian de marfuri
  • unul dintre urmatoarele documente
    • polita de asigurare corespunzatoare expedierii sau transportului bunurilor
    • documente bancare care sa ateste plata pentru expedierea sau transportul bunurilor
    • documentele oficiale eliberate de o autoritate publica, precum un notariat, care sa ateste sosirea bunurilor in statul membru de destinatie
    • un document care atesta primirea bunurilor, emis de catre un depozitar din statul membru de destinatie, altul decat cumparatorul bunurilor
    • o declaratie scrisa din partea cumparatorului, care atesta ca bunurile respective au fost expediate sau transportate in statul membru de destinatie si care cuprinde: data emiterii, numele si adresa cumparatorului, precum si cantitatea si natura bunurilor, data si locul de sosire a bunurilor, identificarea persoanei care accepta bunurile in numele cumparatorului

In plus, furnizorul trebuie sa respecte obligatia de a depune o declaratie recapitulativa sau declaratia recapitulativa depusa de acesta nu contine informatiile corecte referitoare la aceasta livrare, cu exceptia cazului in care furnizorul poate justifica in mod corespunzator deficienta intr-un mod considerat satisfacator de autoritatile fiscale competente.

Prestarea intracomunitara de servicii

Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri.

La prestarea intracomunitara de servicii, pentru a stabili daca operatiunea este impozabila sau nu in Romania (mai concret daca facturarea se face sau nu cu TVA) este important locul prestarii.

Regulile generale aplicabile in prestarea de servicii:

  • La prestarea de servicii intre doua persoane impozabile.
    Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
  • Prestarea de servicii de la o persoana impozabila catre o persoana neimpozabila.
    Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Exista o serie de servicii care au un tratament special, printre care enumeram:

  • serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile – locul prestarii este locul unde este situat bunul imobil;
  • serviciile de transport persoane – locul prestarii este locul unde are loc trasportul in functie de distantele parcurse;
  • inchirierea mijloacelor de transport pe termen scurt – locul prestarii este locul unde mijlocul de transport este pus efectiv la dispozitia clientului;
  • serviciile de restaurant si catering – locul prestarii este locul prestarii efective;
  • serviciile de restaurant si catering realizate la bordul navelor, aeronavelor,  trenurilor – locul prestarii este locul de plecare a transportului de calatori.

Important! Pentru ambele tipuri de vanzari: livrari de bunuri si prestari de servicii se va depune declaratia 390 –  Declaratia recapitulativa privind livrarile intracomunitare, achizitiile intracomunitare, prestarile intracomunitare .

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *