Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Trecere de la TVA cu declarare trimestriala la TVA cu declarare lunara ca urmare a unei achizitii intracomunitare de bunuri

operatiuni scutite de tva

Ca regula generala, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, perioada fiscala este luna calendaristica.

Cu toate acestea, prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

Asadar, Codul fiscal prevede ca in situatia in care un platitor de TVA cu perioada fiscala trimestrul calendaristic realizeaza o achizitie intracomunitara de bunuri, acesta nu va mai putea pastra perioada fiscala trimestrul.

Nu exista un plafon valoric al acestei achizitii. Indiferent care este valoarea achizitiei de bunuri, la realizarea acesteia, isi va schimba perioada fiscala din trimestru in luna.

Ce se intampla in cazul servicilor?

Codul fiscal nu prevede acelasi lucru si pentru servicii. Cu alte cuvinte, un platitor de TVA trimestrial care realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii, nu va fi obligat sa isi schimbe perioada fiscala. Chiar daca perioada fiscala ramane trimestrul, societatea va depune D390 lunar. 

Asadar, sunt doua situatii in care se modifica perioada fiscala in luna:

  1. cifra de afaceri depaseste intr-un an plafonul de 100.000 euro, astfel ca incepand cu anul urmator se modifica perioada din trimestru in luna.
    Retinem ca perioada fiscala se modifica doar din anul urmator celui in care s-a depasit plafonul. Plafonul de 100.000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

    Normele la Codul fiscal prevad ca la determinarea cifrei de afaceri se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente. Nu sunt luate in calcul sumele inscrise in randurile din decont aferente unor campuri de date informative cum sunt facturile emise dupa inspectia fiscala sau informatii privind TVA neexigibila.

    Persoana impozabila care are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent. Fac exceptie de la prevederile prezentului alineat persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului special de scutire
  2. in cursul anului, daca s-a realizat o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.
    Declaratia care se depune la schimbarea perioadei fiscale este declaratia 700 care se depune in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni (D700).

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

  • prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru.
  • a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa.
  • prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *