Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Prevederi referitoare la zilele libere disponibile pentru angajati

concediu odihna angajati

In privinta timpului de munca si de odihna al salariatilor, Codul muncii are cateva prevederi care reglementeaza situatiile in care angajatii pot beneficia de timp liber, de perioade de repaus si de pauza in activitatea pe care o desfasoara la un angajator.

Pauza de masa

Daca durata zilnica a timpului de munca depaseste 6 ore, angajatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, asa cum se stabileste in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern. In cazul in care contractul colectiv de munca sau regulamentul intern nu prevad altfel, pauzele nu se vor include in durata normala a programului de munca. Asadar, daca programul normal de munca este de 8 ore si pauza de masa este de 30 de minute, atunci, daca angajatii incep activitatea la ora 8:00, vor incheia programul la 16.30.

Perioada de repaus intre doua zile de munca

O alta prevedere din Codul muncii arata ca intre doua zile consecutive de munca, trebuie sa existe un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Exista si o exceptie, pentru munca in schimburi, caz in care repausul nu poate fi mai mic de 8 ore.

Repausul saptamanal

Saptamanal, angajatii trebuie sa beneficieze de un repaus, obligatoriu de 48 de ore consecutive. De regula, aceste zile sunt sambata si duminica, insa in anumite activitati in care specificul activitatii impune prezenta la munca in zilele de weekend, acest repaus saptamanal se poate acorda si in alte zile, conditia de a exista 48 de ore consecutive aplicandu-se si in acest caz.

In plus, salariatii care lucreaza in weekend vor beneficia si de un spor la salariu, stabilit prin contractul colectiv sau prin CIM.

Zilele de sarbatoare legala

Pe calendarul companiilor, exista cateva zile de sarbatoare legala, zile in care nu se lucreaza. Acestea sunt:

  • 1 si 2 ianuarie
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui
  • prima si a doua zi de Pasti
  • 1 mai
  • 1 iunie
  • prima si a doua zi de Rusalii
  • Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei
  • 1 decembrie
  • prima si a doua zi de Craciun
  • doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora

Este important de mentionat ca daca salariatii apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Concediul de odihna

Fiecare angajat, indiferent daca are un contract de munca pe timp partial sau cu norma intreaga, are dreptul la un concediu de odihna cu o durata minima de 20 de zile lucratoare pe an.

Angajatorul poate decide acordarea unui numar mai mare de zile anuale – durata efectiva a zilelor se mentioneaza in CIM.

Durata concediului de odihna nu este afectata de:

  • perioadele de incapacitate temporara de munca (concediu medical)
  • concediul de maternitate
  •  concediul de risc maternal si
  • concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Toate aceste concedii se considera perioade de activitate prestata.

Angajatorii mai trebuie sa tina cont de urmatoarele:

  • concediul de odihna trebuie sa se efectueze in fiecare an: in acest sens este important sa detina o evidenta clara a numarului de zile de concediu ramase de catre fiecare angajat si sa stabileasca impreuna cu acestia modul de efectuare
  • in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual
  • nu este permisa compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat decat intr-o singura situatie: in cazul incetarii CIM

Zile libere pentru evenimente deosebite in familie

Aceste tipuri de zile se acorda de catre angajator, in cazul unor evenimente familiale deosebite. Tipurile de evenimente (ex. casatorie, deces in familie, nasterea unui copil, etc) si numarul de zile libere se stabilesc prin lege, contractual colectiv de munca sau regulamentul intern.

Concediul pentru formare profesionala

Acesta este un tip de concediu care se acorda la cererea salariatilor si poate fi cu sau fara plata. Concediile fara plata pentru formarea profesionala se solicita de catre salariat, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza la initiativa sa. Este important de mentionat ca angajatorul poate sa respinga solicitarea numai daca absenta angajatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *