Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Care sunt noile obligatii ale firmelor in ce priveste incadrarea persoanelor cu handicap?

Obligatii firma persoane handicap

In functie de marimea firmei, raportata ca numar de angajati, firmele pot avea obligatii suplimentare privind incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Recent, a fost publicata o modificare in natura obligatiilor si optiunilor pe care le au firmele legat de acest subiect. Este vorba de Legea 193 din 21 august 2020 cu data intrarii in vigoare 24 august 2020, care aduce modificari si completari Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, incepand cu aceasta data se aplica prevederile de mai jos.

Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap pot opta pentru una dintre urmatoarele obligatii:

  • sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap
  • sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate

Elementul de noutate este introducerea optiunii de a putea face partial achizitii de la unitati protejate. In trecut, a mai fost reglementata posibilitatea de a face achizitii de la astfel de unitati, cu posibilitatea utilizarii integrale a sumei pentru achizitii de la unitati protejate, insa masura a fost eliminata. Concret, luand exemplul unei firme care are 50 de angajati, calculele arata asa:

  • Numarul de persoane cu handicap care ar trebui angajate = 4%*50 persoane = 2 persoane
  • Daca angajeaza 2 persoane cu salariul minim pe economie, taxele de plata catre buget pentru cele doua persoane sunt de 1.868 lei  respectiv 1.662 lei (in cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat care beneficiaza de scutire de impozit pe venit).
  • Obligatii lunare de plata la buget in cazul in care nu angajeaza cele doua persoane = 2* 2.230 lei = 4.460 lei.
  • Din aceasta suma de 4.460 lei, poate utiliza 50%, adica 2.230 lei pentru a face achizitii de la unitati protejate. Contributia datorata la bugetul de stat este corelata cu salariul minim brut pe economie, astfel ca de cate ori apare o crestere a salariului minim brut pe economie, si suma pentru fondul respectiv se modifica corespunzator.

Asadar, firma are urmatoarele optiuni si obligatii:

  • angajeaza 2 persoane cu handicap
  • angajeaza doar o persoana cu handicap si pentru locul pentru care nu a angajat o persoana cu handicap plateste la buget 2.230 lei/luna
  • angajeaza doar o persoana cu handicap si pentru locul pentru care nu a angajat o persoana cu handicap plateste la buget 2.230 lei/2= 1.115 lei/luna, iar de contravaloarea sumei de 1.115 lei cumpara bunuri si servicii de la unitati protejate (desigur procentul in care cumpara produse si servicii este maxim 50% din suma datorata, iar daca este mai mic, diferenta se vireaza la buget)
  • nu angajeaza persoane cu handicap si plateste la buget 4.460 lei/luna
  • nu angajeaza persoane cu handicap, plateste 2.230 lei la buget si de suma de 2.230 lei (maxim) face achizitii de la unitati protejate. Daca nu utileaza plafonul maxim de 2.230 lei pentru achizitii, suma neconsumata se adauga la suma datorata la buget.

Persoanele cu handicap sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale. Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti. In ce priveste unitatile protejate, acestea pot fi infiintate de orice persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat, care angajeaza persoane cu handicap.

Acestea pot fi:

  • cu personalitate juridica
  • fara personalitate juridica, cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri in cadrul institutiilor publice
  • fara personalitate juridica, cu gestiune proprie, sub forma de sectii, ateliere sau alte structuri in cadrul organizatiilor fara scop patrimonial, care au angajate minimum 3 persoane cu handicap reprezentand cel putin 30% din totalul angajatilor sectiei, atelierului sau structurii respective

Conditiile de autorizare a unitatilor protejate sunt prevazute de Ordinul nr. 1.372 din 29 septembrie 2010 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unitatilor protejate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *