Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

PFA sistem real in 2022

PFA

PFA in sistem real este o varianta de inregistrare fiscala destul de mult utilizata in Romania, insa nu oricarui business i se potriveste aceasta forma de inregistrare.

In general daca nu te incadrezi cu codul CAEN in categoria PFA norma de venit, atunci optiunea la indemana ar fi PFA sistem real, sau spre exemplu daca preconizezi ca afacerea ta va genera atat venituri, cat si cheltuieli (deductibile – in scopul economic al PFA-ului), atunci mai avantajos ar fi PFA sistem real.

Totodata, daca initial ai fost inregistrat ca PFA la norma de venit, insa ulterior ai generat venituri brute care au depasit plafonul de 100.000 de euro, atunci automat vei trece la PFA sistem real.

Un alt aspect esential de retinut este faptul ca orice PFA poate avea maxim 5 coduri CAEN in obiectul de activitate. Codurile CAEN sunt cele formate din 4 cifre (6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). Daca pentru desfasurarea activitatilor este nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atunci trebuie luata in considerare varianta infiintarii unei Intreprinderi Individuale care permite pana la 10 coduri CAEN sau a unui SRL, care poate avea un numar nelimitat de coduri CAEN.

Contabilitatea PFA sistem real

Contabilitatea unui PFA in sistem real se tine in partida simpla, chiar de catre persoana inregistrata sub aceasta forma, nu este nevoie de un contabil.

Pentru a putea tine o evidenta contabila in partida simpla, ai nevoie de urmatoarele registre contabile:

  • registrul-jurnal de incasari si plati
  • registrul-inventar
  • registrul de evidenta fiscala
  • factura
  • chitanta
  • completare declaratie unica cu venit estimat si venit efectiv realizat

Nu uita ca dupa infiintare, in termen de 30 de zile, sa iti achizitionezi registrul unic de control, fiind obligatoriu si in cazul PFA-urilor. Acesta costa aproximativ 30 de lei si se achizitioneaza de la sediile ANAF.

Scopul registrului unic de control este acela de a evidentia toate controalele primite, de la toate organele de control.

Lucrurile se complica putin atunci cand PFA in sistem real are angajati sau PFA in sistem real este si platitor de TVA, in aceste situatii recomandat ar fi sa existe un profesionist contabil care sa se ocupe de contabilitatea PFA-ului.

Cum calculam taxele catre bugetul de stat?

In cazul impozitarii in sistem real, trebuie sa luam in considerare venitul net efectiv realizat de PFA, adica diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile.

Avand in vedere ca baza de calcul a taxelor este venitul net, asta inseamna ca persoana in cauza trebuie sa tina o evidenta destul de riguroasa a tuturor incasarilor, precum si a cheltuielilor

Un PFA in sistem real va plati un impozit pe venit de 10% iar daca venitul net depaseste 12 salarii minime pe economie, atunci PFA va achita CASS 10% si CAS 25%.

Declararea obligatiilor se va face prin intermediul declaratiei unice pana in luna mai a anului X iar taxele aferente decalratiei unice se vor putea achita pana in luna mai a anului X+1.

PFA in sistem real va trebui sa depuna in cursul anului o declaratie unica estimativa pentru anul in curs, urmand ca pana in 25 mai a anului urmator sa revina cu o noua declaratie unica prin care sa declare venitul net efectiv realizat pentru respectivul an.

Exemplu: Pana in 25 mai 2022 PFA sistem real va depune declaratia unica cu venitul net estimat pentru anul 2022 urmand ca pana in 25 mai a anului 2023 acesta sa depuna declaratia unica cu venitul net efectiv realizat in anul 2022 si cu venitul estimat pentru anul 2023. Tot pana in 25 mai a anului 2023 PFA sistem real va trebui sa isi achite obligatiile de plata aferente anului 2022.  

Plafoane fiscale pentru PFA sistem real

Un PFA in sistem real trebuie sa urmareasca si sa tina cont de plafonul cu privire la trecerea la platitor de TVA, daca PFA la sistem real inregistreaza venituri anuale peste plafonul de 300.000 RON.

In cazul in care vrei sa afli cum inchizi un PFA, citeste articolul Radierea PFA – cum se face si care sunt pasii de parcurs?

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

12 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *