Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Redirectionarea impozitului pe profit si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor

Eficienta micro

Potrivit Codului fiscal, contribuabilii – platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau de impozit pe profit, pot dispune redirectionarea impozitului in anumite limite pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private prin depunerea unui formular de redirectionare.

Formularul este  177 „Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor“.

Graphical user interface, application

Description automatically generated

Cererea se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Formularul odata depus se poate corecta prin depunerea unei declaratii rectificative.

In cazul in care contribuabilul corecteaza formularul depus, cererea rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular, marcand „X“ in caseta alocata. 

Termen de depunere

Acest formular se depune :

  • in maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit (declaratia 101), in cazul platitorilor de impozit pe profit
  • in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, in cazul platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor

In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, formularul se depune de catre persoana juridica responsabila a grupului.

Redirectionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru sponsorizarea entitatilor persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv a unitatilor de cult, poate fi efectuata doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris la data platii sumei respective de catre organul fiscal in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Registrul entitatilor de cult se poate consulta pe site-ul ANAF.

In cazul redirectionarii impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microintreprinderilor catre Fondul Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF si catre alte organizatii internationale care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, nu exista obligatia inscrierii entitatii beneficiare respective in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Cine poate fi entitate beneficiara?

Entitatea beneficiara poate fi o persoana juridica fara scop lucrativ, unitate de cult, Fondul Natiunilor Unite pentru Copii – UNICEF, orice organizatie internationala care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care Romania este parte, alti beneficiari prevazuti de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea bibliotecilor nr. 334/2002 si de art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, precum si beneficiarii de burse private.

Termenul pentru solutionarea cererilor

Termenul pentru solutionarea cererilor privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor este de 45 de zile de la depunere.

Pentru contribuabilii care, la data depunerii cererii, nu au stinse debitele reprezentand impozitul pe profit, respectiv impozitul pe venitul microintreprinderilor, termenul de 45 de zile incepe sa curga de la data stingerii debitului.

Daca, in urma verificarii informatiilor se constata erori in cererea depusa, compartimentul de specialitate transmite contribuabilului o notificare privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in care detaliaza erorile identificate si solicita contribuabililor remedierea acestora.

Corectarea informatiilor din cerere se realizeaza prin depunerea unui formular 177 rectificativ, care va cuprinde informatiile corectate solicitate in notificare, precum si toate informatiile corecte inscris.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *