Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Retragerea unui asociat din cadrul SRL – aspecte legale si contabile

societatile cu raspundere limitata

Din punct de vedere juridic, retragerea si excluderea asociatilor din SRL sunt reglementate la Titlul IV din Legea societatilor comerciale.

Aceasta prevede ca poate fi exclus din societatea cu raspundere limitata:

  • asociatul care, pus in intarziere, nu isi respecta obligatiile
  • asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil
  • asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82 din Legea societatilor comerciale
  • asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora

Asociatul in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:

  • in cazurile prevazute in actul constitutiv
  • actionarii care nu au votat in favoarea unei hotarari a adunarii generale au dreptul de a se retrage din societate si de a solicita cumpararea actiunilor lor de catre societate, numai daca respectiva hotarare a adunarii generale are ca obiect:
    • schimbarea obiectului principal de activitate
    • mutarea sediului societatii in strainatate
    • schimbarea formei societatii
    • fuziunea sau divizarea societatii
  • cu acordul tuturor celorlalti asociati
  • in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.

Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la alin.1 si 2, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii AGA in MOF, Partea a IV-a, iar in situatia prevazuta la punctul 3, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

Aspecte contabile

Din punct de vedere contabil, aspectele legate de retragerea unui asociat sunt reglementate de Ordinul nr. 897 din 3 august 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor.

Retragerea unor asociati/actionari

Presupunem ca o societate are doi asociati (persoane fizice) care au participat in mod egal la capitalul social al societatii.

Unul dintre cei doi asociati se retrage din societate. In documentatia intocmita in acest scop, s-a prevazut faptul ca asociatul care se retrage cesioneaza aportul la capitalul social, depus in numerar.

In acest sens, se parcurg urmatorii pasi:

  1. Inventarierea si evaluarea: se efectueaza inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii, ale caror rezultate se inregistreaza in contabilitate.
  2. Se determina capitalul propriu (activul net) inainte de evaluare
  3. Se determina capitalul propriu (activul net) dupa evaluare
  4. Se efectueaza partajul capitalului propriu pentru asociatul care se retrage (asociatului retras i se acorda o cota-parte din valoarea capitalului propriu, proportional cu participarea la capitalul social)
  5. Se inregistreaza impozitul datorat si plata acestuia
  6. Se inregistreaza depunerea sumei de catre celalalt asociat, reprezentand capitalul social care i-a fost cesionat de asociatul care se retrage
  7. Se inregistreaza plata de catre asociatul care s-a retras a contravalorii capitalului social cesionat
  8. Se achita cota-parte din capitalul propriu (activul net) cuvenit, diminuat cu impozitele calculate si varsate

Excluderea unor asociati

Potrivit prevederilor art. 224 alin. (2) din legea societatilor, asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.

Presupunem ca avem o societate cu 3 asociati persoane fizice.

Asociatul nr. 3 este exclus din societate, in contractul de partaj prevazandu-se ca acestuia urmeaza sa i se achite in numerar cota-parte ce i se cuvine din capitalul propriu (activul net), iar aportul adus de acesta la capitalul social sa fie cesionat asociatului nr.1.

Pasii sunt:

  1. Inventarierea si evaluarea – se efectueaza inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii, ale caror rezultate se inregisteaza in contabilitate
  2. Se determina capitalul propriu (activul net) al societatii, inainte de evaluare                            
  3. Se determina capitalul propriu (activul net) al societatii, dupa evaluare
  4. Se efectueaza partajul capitalului propriu (al activului net) cuvenit asociatului nr. 3 care a fost exclus din societate
  5. Se inregistreaza depunerea de catre asociatul nr. 1 a sumei reprezentand contravaloarea capitalului social care i-a fost cesionat de asociatul nr. 3
  6. Se inregistreaza plata catre asociatul exclus a contravalorii cuvenite acestuia din capitalul social
  7. Se inregistreaza capitalul propriu (activului net) cuvenit asociatului nr. 3
  8. Se inregistreaza impozitul datorat si plata acestuia
  9. Se achita cota-parte din capitalul propriu cuvenita asociatului nr. 3, diminuata cu impozitele calculate si varsate

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *