Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Vesti bune de pe frontul RO e-Factura

RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura este departe de a fi pe deplin lamurit de legislatie, astfel ca recent, prin OUG nr. 30/28.03.2024, au fost legiferate alte doua noutati deosebit de importante:

– extinderea perioadei de gratie pana la 31.05.2024;

– clarificari privind modul de aplicare a amenzilor.

(1) Perioada de gratie

Tinand cont de dificultatile inerente implementarii regulilor specifice RO e-Factura, atat pentru autoritati, cat si pentru contribuabili, perioada de gratie este bine-venita si consta in faptul ca nu se aplica amenzi daca facturile electronice se transmit in sistem dupa expirarea termenului-limita prevazut de lege. Initial stabilita pana la data de 31.03.2024, perioada de gratie a fost prelungita cu inca 2 luni, pana la data de 31.05.2024.

Cu aceasta ocazie, legiuitorul reformuleaza art. LIX din Legea nr. 296/2023 alin. (8), exprimarea fiind acum cu mult mai clara. Astfel, se mentioneaza ca nu se sanctioneaza nerespectarea termenului-limita pentru facturile al caror termen de transmitere in sistem intervine pana la data de 31.05.2024 inclusiv.

Exemple practice:

– Daca o factura electronica este emisa in data de 4.05.2024 si transmisa in sistem in data de 20.05.2024, nu se va aplica amenda.

– Daca factura este emisa in data de 30.05.2024 si este transmisa in data de 11.06.2024, atunci contribuabilul va fi sanctionat.

Pentru a evita interpretari eronate cu privire la cum se aplica in practica aceasta perioada de gratie, se impun totusi cateva clarificari utile. In primul rand, nu trebuie inteles ca pentru toate facturile electronice emise in perioada 1.01.2024 – 31.05.2024 nu se vor aplica amenzi indiferent de data transmiterii acestora in sistem, ci trebuie retinut ca ce este important e momentul cand intervine termenul-limita pentru fiecare factura si nu data emiterii. Chiar din exemplul de mai sus se observa ca o factura emisa la finalul lunii mai 2024 si transmisa cu intarziere va intra sub incidenta amenzii. In al doilea rand, acum este si mai clar ca nu exista obligatia de a incarca in sistem, cu sau fara respectarea termenului-limita, pana cel tarziu pe 31.05.2024 inclusiv, toate facturile emise incepand cu 1.01.2024. Dupa cum am precizat mai sus, nu data facturii este relevanta, ci termenul-limita.

(2) Aplicarea amenzilor

Prin modificarea art. LIX din Legea nr. 296/2023 alin.(7), se clarifica cum se aplica amenzile in cazul transmiterii intarziate a mai multor facturi. Astfel, se va aplica o singura amenda pentru toate facturile al caror termen-limita intervine in cursul unei luni calendaristice.

Exemplu practic:

Un contribuabil transmite in sistem cu intarziere un numar de 4 facturi electronice astfel:

– trei facturi (una emisa in iunie si doua emise in iulie 2024), toate cu termen-limita in luna iulie 2024;

– o factura (emisa in iulie 2024), cu termen-limita in luna august 2024.

In aceasta situatie se vor aplica doua amenzi, una singura pentru toate cele trei facturi pentru care termenul-limita s-a implinit in luna iulie si alta pentru factura pentru care termenul-limita a intervenit in luna august.

Reamintim ca termenul-limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura la care am facut referire mai sus este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal (Atentie! Cele 5 zile vor fi considerate calendaristice incepand cu 1.07.2024).

Nerespectarea termenului de mai sus se sanctioneaza cu amenda diferentiata in functie de categoria de marime a contribuabilului astfel:

– de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari;

– de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii;

– de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Mai multe detalii despre Eduard Paun puteti gasi aici.

De asemenea, Contapro continua seria cursurilor on-line destinate sa clarifice o serie de probleme fiscale de larg interes pentru contribuabili dar si pentru profesionistii din domeniul fiscal-contabil si va propune o serie de 3 cursuri online edificatoare, practice si pe intelesul tuturor:

Bonificatiile pentru capitalurile proprii – OUG 153/2020 (18 martie, 11h00)  Formular de înregistrare

Scutirea de la impozitare a profitului reinvestit (19 martie, 11h00)  Formular de înregistrare

Cadourile acordate salariatilor – aspecte fiscale (22 martie, 11h00)  Formular de înregistrare

Informații detaliate referitoare la fiecare curs veti gasi aici: Cursuri aprilie 2024

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Membru CECCAR, Eduard isi desfasoara activitatea in principal in domeniul contabilitatii financiare si a consultantei contabile si fiscale. Prin intermediul firmei Contapro, pe care o gestioneaza, Eduard organizeaza in plus cursuri de fiscalitate online, dar si in tara, sub proiectul numit “Academia Contapro”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *