Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Trecerea de la micro la profit, contribuabili mijlocii si mari, asociatii si fundatii – Cronica antreprenoriala

regimul microintreprinderilor la profit

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Luni, 15 aprilie 2024, este termenul pentru depunerea declaratiei 700 pentru trecerea de la regimul microintreprinderilor la profit. Aceasta declaratie se depune de catre microintreprinderile care nu mai pot aplica acest regim incepand cu anul 2024, ca urmare a restrictiilor impuse acestui tip de entitati la finalul anului 2023 si modificate ulterior prin OUG 31/2024.

2. In MOF 344 din 12.04.2024 s-a publicat Ordinul 665 prin care se stabileste un nou numar maximal al societatilor care pot face parte din lista contribuabililor mari si respectiv mijlocii.
Se reduce numarul maxim de contribuabili mari de la 3.000 la 2.000 si creste numarul maxim de contribuabili mijlocii de la 20.000 la 25.000.

3. Codul COR a fost completat cu cateva ocupatii noi, astfel:

– atasat pentru munca si afaceri sociale 242239

– farmacist primar 226205

– inginer transporturi rutiere de marfuri 214144

– inginer transporturi rutiere de persoane 214145

– manager de cost pentru dezvoltarea proiectului 242122

– programator grafic de executie pentru realizarea proiectului 432206

– tehnician mecatronist 311540.

Baza legala: Ordinul 573/180/2024.

4. Prin Ordonanta 34 publicata pe 12 aprilie se includ in lista exceptarilor de la plata CASS urmatoarele tipuri de concedii medicale: concediul de maternitate, risc maternal, boli oncologice, afectiuni cardiovasculare, HIV/SIDA, urgente medico-chirurgicale, ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, arsuri grave. Incepand cu anul 2024 erau scutite doar persoanele fizice care se aflau in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale pentru indemnizatiile aferente certificatelor medicale.
Modificarea intra in vigoare incepand cu 12 aprilie 2024.

5. In MOF nr. 333 din 10 aprilie 2024 s-a publicat Legea 84/2024 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Se introduce obligatia ca la cererea de inregistrare a unei asociatii/fundatii in Registrul asociatiilor si fundatiilor se va anexa un document suplimentar: avizul consultativ al Secretariatului de Stat pentru Culte, in cazul in care asociatia va desfasura si activitati religioase.

6.In MOF 388 din 11 aprilie 2024 s-a publicat Legea 87 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Se introduce definitia suportului electronic al biletelor de valoare: prin suport electronic se intelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de catre beneficiar sau pentru a efectua operatiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor, frecventa acordarii acestora si valoarea lor, acolo unde este cazul, precum si unitatea emitenta si modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. La cererea salariatului, angajatorul care opteaza pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricand unitatii emitente si emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului incheiat cu unitatea emitenta.

7. ANAF deruleaza un program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetare. Programul de conformare isi propune sa creasca gradul de informare a contribuabililor care realizeaza sau care vor realiza venituri din activitati de infrumusetare si intretinere corporala. O informare adecvata va conduce la cresterea nivelului de constientizare a obligatiilor fiscale ce deriva din obtinerea unor astfel de venituri si va reduce riscul penalizarilor/amenzilor in cazul unor controale sau inspectii fiscale.

8. 29 aprilie 2024 (120 de zile de la incheierea exercitiului financiar) este data limita de raportare a situatiilor financiare de catre:

– persoanele juridice fara scop patrimonial de utilitate publica;

– organizatii sindicale si patronale;

– CAR unitati militare;

– CAR salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;

– uniuni teritoriale salariati infiintate potrivit Legii 122/1996;

– Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania, infiintata in baza Legii 122/1996

9. Contribuabilii inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contribuabilii care nu mai indeplinesc conditiile de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor au de asemenea obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

Acesta poate fi completat fie in format fizic, care se elibereaza contra cost de unitatile fiscale din raza teritoriala in care contribuabilul isi are declarat domiciliul fiscal, pe baza certificatului de inregistrare emis de Oficiul National al Registrului Comertului, fie in format electronic, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.

10. Ordonantele privind regimul strainilor, incadrarea in munca ori detasarea acestora pe teritoriul Romaniei au fost modificate prin Legea nr. 28/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor, respectiv prin OUG nr. 25/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor si al frontierei. Actele normative vizeaza in principal modificarea celor doua ordonante relevante in ceea ce priveste dreptul de sedere si de munca ale strainilor in Romania: OUG nr. 194/2002 si OG nr. 25/2014.

Cele mai importante modificari privesc dreptul de sedere temporara in scop de munca, lucratorii inalt calificati si avizele de angajare.
Angajatorii care solicita avize de angajare, potrivit OG nr. 25/2014, vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii, atat generale cat si specifice, in functie de tipul de lucrator pentru care se cere avizul.

Prima conditie impune angajatorului prestarea efectiva pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se solicita incadrarea in munca a strainului de minim 1 an, avand totodata obligatia de a incheia contractul individual de munca in termen de 15 zile lucratoare de la intrarea strainului pe teritoriul Romaniei sau de la obtinerea noului aviz de angajare. Nerespectarea acestui termen constituie contraventie numai daca nu se datoreaza culpei strainului.

A doua conditie obliga ca activitatea angajatorului sa nu fi fost infiintata sau sa nu se deruleze in scopul principal de a facilita intrarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

O alta conditie se refera la strainul pe care angajatorul doreste sa-l aduca la munca in Romania, care sa nu fi savarsit, cu intentie, pe teritoriul Romaniei ori in strainatate, infractiuni pentru care i s-a aplicat o pedeapsa privativa de libertate mai mare de trei ani.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *