Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – somaj tehnic reintrodus, lista actualizata cu marii contribuabili

Cronica Antreprenoriala

Iata care sunt noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. ANAF a publicat un proiect prin care urmareste actualizarea listei marilor contribuabili. Marii contribuabili reprezinta companiile cu cea mai mare pondere la incasarea veniturilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate.

Desi initial Ministerul de Finante a publicat o lista valabila pentru 2022, potrivit notei de fundamentare a proiectului din 22 ianuarie 2022 , ca urmare a situatiei economice generate de pandemia Covid 19, multe din aceste firme cuprinse in lista initiala au inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu 50% in anul 2020 fata de anul 2019, au declarat obligatii fiscale mult mai mici, iar numarul de salariati a scazut in mod semnificativ. Aceste firme se propun a fi eliminate din lista marilor contribuabili.

2. Ziua de 2 decembrie a fost declarata zi libera in sistemul public, potrivit Hotararii nr. 96/21.01.2022. Pentru recuperarea acestei zilei de munca, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 31 decembrie 2022 potrivit planificarilor stabilite.

3. Somajul tehnic a fost reintrodus pentru perioada 20 ianuarie 2022 – 31 martie 2022 prin OUG 2/2022. In cadrul acestui interval, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut.

Nu doar salariatii pot beneficia de aceasta indemnizatie. S-a aprobat acordarea unei indemnizatii in cuantum de 75% din castigul salarial mediu brut pe anul 2022 si pentru profesionisti (reglementati la art. 3 alin. (2) din Codul civil), persoane fizice care obtin venituri din drepturile de autor si drepturile conexe, persoane care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Sportivii, antrenorii, medicii, asistentii medicali, maseurii, kinetoterapeutii si cercetatorii din domeniul sportiv primesc o indemnizatie de 75% din drepturile aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, daca contractul de activitate a fost suspendat din initiativa structurii sportive.

4. ANAF a publicat in 19 ianuarie 2022 cateva instructiuni de completare a declaratiei unice in diverse situatii:

  • pentru venituri obtinute din activitati independente impuse in sistem real
  • norma de venit
  • chirii si
  • un model de completare a declaratiei pentru persoanele fara venituri care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Materialele informative sunt disponibile pe site-ul ANAF in sectiunea Asistenta contribuabili.

5. Data de 31 ianuarie 2022 este termenul pentru inregistrarea in REVISAL a majorarii salariului minim din 2022.

6. Persoanele fizice pot opta pentru depunerea cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat (formularul 230) la entitatea nonprofit/unitatea de cult, beneficiara a sumei.

Entitatii nonprofit/unitatii de cult ii revine obligatia transmiterii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, la ANAF a unui formular prin care centralizeaza cererile primite de la contribuabili, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii.

7. Principalele facilitati fiscale disponibile pentru firme in anul 2022 sunt:

  • in constructii: scutirea de impozitul pe venitul din salarii (10%), de CASS si CAS redus la 21.25%, in anumite conditii
  • in HORECA: cote reduse de TVA la vanzare: 5% si respectiv 9%, scutirea de impozit pe venit pentru angajatii sezonieri
  • platitorii de impozit pe profit: scutire de impozit a profitului reinvestit in echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice
  • tichetele de masa acordate angajatilor sunt scutite de contributii sociale; acestora li se aplica doar 10% impozit
  • acordarea unor reduceri pentru impozitul micro, profit si specific – aferente anului 2021 si reflectate in declaratiile din trimestrul 4 2021 in baza OUG 153/2020; reducerile se acorda pentru capital propriu pozitiv si in crestere
  • esalonarea in forma simplificata a datoriilor fiscale
  • posibilitatea constituirii grupului fiscal unic din punct de vedere al impozitului pe profit

8. Ministerul de finante a publicat un proiect legislativ care urmareste modificarea prevederilor fiscale referitoare la accize.

Printre modificarile propuse amintim:

  • modificari referitoare la masurarea gradelor Plato pentru bere
  • redefinirea si uniformizarea conceptului de mic producator independent pentru bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat berea si vinul, produse intermediare, prin stabilirea conditiilor si cantitatilor care pot fi produse la nivelul unui an de functionare pentru aceasta categorie de producatori
  • introducerea unui certificat uniform pentru micii producatori independenti de bere, pentru micii producatori independenti de vinuri, pentru micii producatori independenti de bauturi fermentate, altele decat berea si vinul, pentru micii producatori independenti de produse intermediare, precum si pentru micile distilerii pe intreg teritoriul Uniunii Europene, astfel incat sa se aplice acelasi nivel de accize pentru produsele realizate la nivel national, cat si pentru cele realizate in alte state membre
  • instituirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic din fructe, in limita a 50 de litri anual, realizat si consumat de o persoana fizica, de catre membrii familiei acesteia sau de catre musafiri, cu conditia ca niciun fel de vanzare sa nu aiba loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentratia acestuia, sa fie produs de respectiva persoana particulara din fructe detinute, cultivate si furnizate de respectiva persoana particulara

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *