Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Tranzactii cu asociatii – creditarile firmei, cheltuieli in favoarea asociatilor, dividende

Notificarea de conformare

In cadrul decontarilor societatii cu persoane terte, un loc important il ocupa decontarile cu asociatii firmei. Mai jos sunt cateva lucruri bine de stiut despre tranzactiile care pot exista intre firma si asociatii acesteia si modul de impozitare.

Creditarea firmei

Atunci cand firma nu are temporar resurse financiare suficiente pentru a-si indeplini obligatiile (plati catre furnizori, salariati, autoritati etc.), asociatii pot sa crediteze societatea cu sumele necesare. Documentul care se intocmeste este contractul de creditare societate.

Pentru sumele puse la dispozitia societatii, asociatii pot solicita dobanda.

Situatia creditarilor de firma este foarte frecventa in etapa de inceput a activitatii, cand firma nu are inca un cash flow stabil, dar si in situatia firmelor cu activitate sezoniera.

Restituirea creditarii

Atunci cand societatea dispune de sumele necesare (in Casa sau Banca), poate restitui catre asociati sumele creditate. Sumele creditate se pot restitui si partial, pe masura ce se incaseaza suficiente sume.

La restituirile in numerar este importanta respectarea plafoanelor la plati in numerar reglementate de Legea 70/2015.

Aceasta lege prevede ca restituirile de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Pe de alta parte sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

De exemplu, daca avem un contract de creditare de 50.000 lei, se pot restitui in numerar 10.000 lei iar restul obligatoriu prin banca.

In cazul in care exista mai multe contracte de creditare, sumele se pot restitui in numerar, respectand limita de 10.000 lei pe fiecare contract.

Cheltuieli in favoarea asociatilor

In anumite situatii, se poate intampla ca anumite cheltuieli inregistrate pe firma sa fie de fapt in favoarea asociatilor. Tratam aici cazul asociatilor care nu au calitatea de administratori ai firmei sau de salariati in cadrul firmei.

Din punct de vedere fiscal aceste cheltuieli se incadreaza la venituri din alte surse.

Art. 114 alin. (2) lit h) din Codul fiscal incadreaza in categoria veniturilor din alte surse bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia. De asemenea, lit. i) prevede ca se mai  cuprinde aici suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii.

Pentru aceste sume, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut.

Asadar, firma retine si vireaza la buget impozitul de 10% pentru astfel de bunuri sau servicii acordate asociatilor.

In plus, mai are cateva obligatii declarative:

  • declaratia 100 care se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, pentru impozitul pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice
  • formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa care se depune anual

Pe de alta parte, este considerata nedeductibila cheltuiala facuta in favoarea actionarilor sau asociatilor, alta decat cea generata de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii. (art. 25 alin.(4) lit.d) Codul fiscal).

Si TVA-ul aferent este considerat nedeductibil, in baza art. 297 alin.(4) din Codul fiscal.

Dividende

Din profitul cumulat al societatii, se pot acorda catre asociati sume sub forma de dividende. Cota de taxa valabila pentru impozitarea dividendelor in anul 2021 este de 5%. Impozitul pe dividende se retine, se plateste si se declara de catre compania care plateste dividendele.

Persoana fizica care incaseaza dividende mai poate datora contributia la sanatate daca sumele incasate cu titlu de dividende depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie. Pentru anul 2021, salariul minim fiind de 2.300 lei, plafonul este 27.600 lei.

Art. 97 alin. (7) din Codul fiscal arata ca veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

In cazul depasirii plafonului de 12 salarii minime, persoana fizica va trebui sa depuna declaratia unica, prin care va datora si CASS. CASS se datoreaza la nivelul plafonului, nu la suma efectiv incasata.

Testeaza gratuit programele SmartBill: Facturare onlineGestiune online sau Contabilitate online si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *