Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Restrictii lucratori straini, zile libere sector bugetar in 2023, noi praguri valorice Intrastat – Cronica antreprenoriala

eliberare factura si bon fiscal

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Conditiile in care lucratorii straini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, un nou loc de munca, la un alt angajator decat cel care a obtinut avizul de angajare se modifica ca urmare a intrarii in vigoare a OUG nr. 143 din 28 octombrie 2022 pentru modificarea art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania. 

Modificarile legislative vizeaza incetarea unor practici care prejudiciau material angajatorul initial, cel care suporta, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetateanului strain pe piata muncii din Romania. Mai precis, un lucrator strain care are un contract individual de munca (CIM) inregistrat de mai putin de un an, va putea ocupa un nou loc de munca la un alt angajator doar in baza acordului scris exprimat de angajatorul initial .

2. Ministerul Muncii a publicat proiectul legislativ prin care se propun zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere in 2023, in afara sarbatorilor legale, pentru sectorul bugetar. Potrivit art.139 alin.(4) din Codul muncii, pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucratoare pentru care se acorda zile libere, zile care preceda si/sau care succeda zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, precum si zilele in care se recupereaza orele de munca neefectuate.

Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere.

Pentru recuperarea zilelor de munca stabilite ca zile libere, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi corespunzator timpul de lucru pana la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificarilor stabilite.

In ziua de 23 ianuarie, 2 iunie si 14 august 2023, prin centrala Ministerului Finantelor se efectueaza operatiuni de incasari si plati, operatiuni de plati privind serviciul datoriei publice, precum si eventualele operatiuni de debitare dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.

3. S-au aprobat noile praguri valorice Intrastat pentru 2023, majorate cu 100.000 lei fata de anul 2022.

Acesta sunt:

  • 1.000.000 lei pentru expedieri de bunuri
  • 1.000.000 lei pentru introduceri de bunuri

Operatorii economici care in cursul anului 2022 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul 2022 trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna de referinta ianuarie 2023.

In cursul anului 2023 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2023. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2023 a expedierilor si/sau a introducerilor de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri.

Ordinul intra in vigoare la data de 1 februarie 2023.

4. Un numar de 248 de persoane au fost depistate fara contract de munca, in domeniul constructiilor, in urma unor controale derulate  in perioada 05 – 07.10.2022 la nivel national.

S-au verificat in mod special:

  • angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de munca in aplicatia REVISAL, in termenul legal si utilizarea muncii copiilor si a tinerilor)
  • timpul de munca si timpul de odihna; repausuri periodice (repausul saptamanal, repausul zilnic, sarbatorile legale)
  • garantarea in plata a salariului minim in constructii, potrivit O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene

5. Ministerul Muncii a publicat proiectul Hotararii de Guvernului privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2023.

Pentru anul 2023 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania.

In baza art. 29 alin. (1) din OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si luand in considerare situatia pietei muncii din Romania, se stabileste anual, prin HG, contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *