Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cronica antreprenoriala – Reluare plati masura 2, noi termene pentru conectarea caselor de marcat la ANAF

Cronica antreprenoriala

Iata care sunt noutatile cu impact pentru mediul de business, prezentate pe scurt in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. ANAF a actualizat in 31 martie 2021 ghidul de conectare a caselor de marcat. Ghidul este disponibil aici.

Noile termene de conectare potrivit Ordinului 435/3021 sunt:

  • pana la data de 30.06.2021, operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili
  • pana la data de 30.11.2021, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici
  • operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1.12.2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal

2. Prin Ordinul nr. 438/2.782/2021 s-a indexat suma care se acorda sub forma de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2021. Astfel, pentru semestrul I al anului 2021, valoarea sumei care se acorda lunar, respectiv ocazional, sub forma de tichete culturale este de maximum 160 lei/luna, respectiv de maximum 320 lei/eveniment. Aceasta valoare nominala se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului II al anului 2021, respectiv august 2021 si septembrie 2021.

3. Ministrul economiei a anuntat reluarea platilor pentru masura 2- Granturi pentru capital de lucru. Pe de alta parte, a fost publicata lista firmelor care au aplicat pentru  masurile 1 si 2 . Sunt prezentate sumele solicitate si statusul lor actual. Sunt multe firme in asteptare. Lista este disponibila aici.

4. A fost suspendata acordarea sumei de 1.500 lei pentru inscrierea copiilor in unitati de educatie timpurie. Suspendarea are loc incepand cu 1 aprilie 2021., conform OUG 19/2021.

Ordonanta 19/2021 aduce si alte masuri fiscale precum :

  • scutirea de la plata impozitului specific unor activitati datorat de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul HORECA, pentru inca o perioada de 90 de zile calculata incepand cu data de 1 aprilie 2021.
  • prorogarea termenul pentru depunerea cererii de restructurare de la data de30 iunie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
  • prorogarea  termenului pentru care contribuabilii pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale, de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.

5. In data de 02.04.2021 s-a publicat Legea 57/02.04.2021 prin care MOF partea I si II devine disponibil gratuit, in format editabil. Acesta devine disponibil in aceeasi zi cu publicarea intr-un format care sa permita salvarea, distribuirea, cautarea si imprimarea. Site-ul Monitorului Oficial a fost actualizat si se pot deja descarca monitoarele in format editabil.

6. In ce priveste tranzactiile cu Marea Britanie, in data de 11 martie 2021, Guvernul Marii Britanii a stabilit un nou calendar pentru introducerea proceselor de control (post-Brexit) la frontierele de import. Declaratiile de siguranta si securitate pentru importuri nu vor fi necesare pana la 1 ianuarie 2022. De la 1 ianuarie 2022, cerinta pentru notificari prealabile, certificate fitosanitare si verificari documentare va fi extinsa la toate plantele si produsele vegetale reglementate (adica nu doar la cele cu prioritate ridicata). Din martie 2022, vor avea loc controale la posturile de control la frontiera asupra animalelor vii si a tuturor plantelor si produselor vegetale reglementate (adica nu doar a celor cu prioritate ridicata).

7. MFP a publicat in 09.03.2021 o circulara pentru clarificarea anumitor aspecte privind aplicarea scutirii de TVA la exporturi.

Materialul aduce clarificari notiunii de exportator din perspectiva TVA si modalitatile de justificare a scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, in contextul modificarilor aduse legislatiei vamale, clarificari privind justificarea transportului intracomunitar in vederea aplicarii scutirii de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri.

Circulara contine si o serie de exemple ilustrative menite sa conduca la aplicarea unitara a Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru anumite operatiuni, aprobata prin O 2148/2020.

8. Prin O 470 din 02.04.2021 s-a actulizat modelul si continutul formularului 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale”.

Aceasta declaratie se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza urmatoarele tipuri de venituri:

  • activitati independente (activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale) pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
  • drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
  • activitati agricole, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate
  • piscicultura, pentru care venitul net anual se determina in sistem real
  • silvicultura, pentru care venitul net anual se determina in sistem real
  • activitati agricole, pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *