Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Blocaje in activitatea firmelor. Cum masuram si care sunt solutiile?

Blocaje in business

Constrangerile sau altfel spus blocajele cu care se confrunta firmele reprezinta unul dintre cele mai putin intelese concepte. Odata ce firmele reusesc sa stabileasca lista de constrangeri cu care se confrunta si sa ia masuri de reducere a acestora, pot constata o crestere importanta a profitabilitatii.

Un blocaj este un punct in cadrul procesului de livrare a unui produs sau serviciu clientului care incetineste acest proces. Iata cateva exemple:

  • o materie prima care frecvent este in deficit de aprovizionare, fapt care incetineste sau opreste frecvent procesul de productie
  • existenta unui numar redus de angajati in departamentul de vanzari care trebuie sa proceseze toate comenzile. Datorita acestui fapt, se incetineste procesul de livrare catre clienti
  • toate produsele, inainte de a fi livrate, trec pe la o statie de ambalare care fiind mai invechita, dar totusi functionala, nu a fost inlocuita, desi produce intarzieri in livrare

Acestea sunt exemple de constrangeri cu cate se confrunta aproape orice firma si sunt foarte adesea greu de eliminat. De exemplu, echipamentele de productie noi ar putea fi foarte scumpe si nu exista fonduri suficiente pentru inlocuire, ceea ce face necesara adaptarea intregului proces ritmului mai lent al vechilor aparate. Apoi, materia prima care mereu este in deficit, poate nu are inlocuitori sau surse alternative de aprovizionare si astfel, firma este dependenta de capacitatea de livrare a singurului furnizor.

In felul acesta, firmele se vad in situatia a urmari atent aceste blocaje si de a maximiza situatia in parametri de functionare actuali. In productie se intampla frecvent acest lucru, ca o anumita statie de lucru sa fie suprasolicitata, ceea limiteaza intreg procesul de productie de la a obtine maximizarea potentialului.

Regula principala a maximizarii profitabilitatii in contextul existentei blocajelor este ca acestea nu ar trebui sa ramana niciodata fara activitate. Adica, masinile de ambalat ar trebui sa ruleze continuu, chiar daca nu au o viteza de lucru prea mare.

Se poate urmari in acest sens un indicator al gradului de utilizare a acestor elemente de blocaj, calculat astfel: numarul de ore in care echipamentul este utilizat/numarul total de ore in perioada de masurare. Acesta nu este un indicator de profitabilitate, insa este un indicator bine de masurat zilnic, pentru a tine sub control aspectele de constrangere.

Iata un exemplu: o firma producatoare de ventilatoare are un proces de productie care se deruleaza pe parcursul a 5 zile pe saptamana, cu munca in program normal de 8 ore. Are doar o masina de ambalat care opereaza 7 zile pe saptamana, in 3 schimburi. Presupunem ca numarul de ore in care echipamentul este utilizat in saptamana este 150. Conducerea companiei doreste sa analizeze gradul de utilizare a acestei resurse limitate – masina de ambalat, care ar putea pune in pericol posibilitatea de extindere a productiei: Grad de utilizare = 150 ore / (7 zile*24 ore/zi) = 89%.

Ce indica acest procent? In primul rand, ne spune ca gradul de utilizare este destul de ridicat si indica faptul care firma poate gasi cu greu solutii pentru a creste utilizarea acestuia, in contextul in care echipamentele au nevoie permanenta de mentenanta care intrerupe functionarea continua. Apoi, sugereaza faptul ca pentru a nu bloca procesul de productie, resursa trebuie suplimentata fie prin externalizare, fie prin achizitia unui echipament mai performant. Astfel de blocaje se pot intalni in orice industrie, fie ca vorbim de servicii, fie de productie de bunuri.

Este important ca fiecare firma sa analizeze:

  • fluxurile din firma
  • sa indentifice elementele de blocaj pe fiecare flux
  • sa incerce sa gaseasca solutii punctuale in baza resurselor existente (de exemplu, sa faca relocarea personalului mai bine pregatit din sectia X catre sectia Y, sa utilizeze masinile mai rapide pentru transport extern daca blocajul este identificat in transportul produselor la client, sa aranjeze liniile de productie in alt mod, mai eficient, care sa permita diminuarea timpului de lucru)
  • sa monitorizeze constant gradul de utilizare a resursei limitate si eficienta masurilor implementate

Scopul analizei poate fi in dublu sens:

  • fie de a elimina blocajele complet daca bugetul firmei permite acest lucru (prin achizitia unui echipament mai performant, angajarea de personal mai calificat etc.)
  • fie de a maximiza profitul, in contextul exploatarii la maxim a resurselor care sunt limitate

Asadar, nu exista o solutie valabila pentru toate cazurile, fiecare firma avand propriile fluxuri si propria capacitate de operare.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *