Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – IMM INVEST a intrat in faza acordarii ajutorului de stat

Cronica antreprenoriala

1. Pentru perioada urmatoare, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind instituirea unor masuri de sprijin pentru salariati si angajatori, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea virusului COVID-19. Astfel, sunt reglementate situatiile pentru programul flexibil de munca, respectiv statul va asigura decontarea a 75% din diferenta dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat de un angajat si programul redus de lucru instituit de angajator in situatii de criza, in situatia in care angajatorul are o reducere a cifrei de afaceri cu 10% fata de aceeasi luna a anului anterior si este fortat sa aplice o reducere a programului de lucru pentru cel putin 10% din numarul de angajati. Pentru situatii de criza astfel definite, statul suporta si deconteaza 75% din diferenta pentru salariul angajatului, pentru programul redus de lucru (comunicat Guvernul Romaniei, 17.07.2020).

Proiectul de hotarare pentru procedura de decontare a acestor sume a fost publicat deja de Ministerul Muncii in 16.07.2020.

2. Starea de alerta in Romania a fost prelungita in baza Hotararii nr. 553/2020 incepand cu data de 17 iulie 2020, pentru inca 30 de zile.

3. Orice persoana fizica sau juridica va putea solicita informatii din registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal, fara a mai fi nevoie sa demonstreze un interes legitim (Legea 111/15.07.2020).

4. ANAF a emis in 16.07.2020 un comunicat prin care anunta ca in situatia in care exista persoane care au beneficiat de somaj tehnic ca masura de limitare a efectelor negative cauzate de criza COVID-19 si au constatat ca nu mai figureaza ca asigurat in sistemul national de sanatate, sunt sfatuite sa se adreseze Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, autoritatea competenta in ceea ce priveste aplicarea legislatiei din domeniul sanatatii.

5. Transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, in situatia in care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare nu mai este considerata livrare de bunuri, si astfel  nu este supusa TVA, conform unei recente modificari aduse Codului fiscal (Legea 131/15.07.2020).

6. Angajatorii pot incarca pe platforma aici.gov.ro documentele necesare pentru decontarea a 41.5% din salariul de baza pe luna iunie al angajatilor reveniti din somaj tehnic. Pentru a beneficia de aceasta masura, angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca ale salariatilor pana la 31 decembrie 2020, cu exceptia lucratorilor sezonieri si a situatiei in care incetarea contractului individual de munca intervine din motive neimputabile angajatorului.

7. Potrivit unui comunicat al FNGCIMM din 13.07.2020, programul IMM INVEST ROMANIA a intrat in cea de-a patra faza de implementare, cea a acordarii ajutorului de stat. Aceasta subventie consta in garantarea imprumuturilor accesate prin program, precum si a platii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite. Aplicatia programului imminvest.ro ramane deschisa pentru noi inscrieri pana la data de 31.12.2020.

Daca vrei sa fii la curent cu modificarile care impacteaza mediul de business in aceasta perioada, urmareste articolele noastre din categoria Cronica antreprenoriala.

Testeaza gratuit programele noastre: Program FacturareProgram Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *