Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Dotare cu POS, situatii financiare pe anul 2022, CASS la pensii – Cronica antreprenoriala

dotare cu pos

Va prezentam cele mai noi informatii relatate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii trebuie sa tina o evidenta atenta a incasarilor incepand cu anul 2023, pentru a stabili daca se incadreaza sau nu in obligatia de dotare cu POS.

Mai precis, daca realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. 

Obligatia de dotare cu POS se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile in numerar din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 lei iar daca timp de 2 ani consecutivi, pragul mentionat mai sus nu a fost depasit, entitatile nu mai au obligatia de acceptare a instrumentelor respective, dar pot opta pentru continuarea acceptarii acestora.

2. In data de 28 decembrie 2022 a fost publicata in Monitorul Oficial Decizia nr. 650 din data de 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in OUG nr. 130/2021 au fost declarate neconstitutionale. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, prin urmare, contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 4000 de lei nu se mai retin de la data de 28 decembrie 2022.

3. Modelul declaratiei 205 a fost publicat in MOF 47 din 17.01.2023. Declaratia se utilizeaza pentru raportarea impozitului retinut la sursa si castigurilor/pierderilor din investitii, pe beneficiari de venit. Pentru beneficiarii nerezidenti se utilizeaza formularul 207 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”.

4. In MOF nr 22 de luni, 9 ianuarie 2023 s-a publicat — Ordinul nr. 4.268/2022 al ministrului finantelor privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Societatile comerciale depun situatiile financiare in termen de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar, respectiv pana la data de 30 mai 2023.

Ce element de noutate fata de situatiile anului precedent, pentru anul 2022 va fi necesara raportarea distincta a urmatoarelor informatii: 

  • cheltuielile privind consumul de gaze naturale, in cadrul cheltuielilor privind utilitatile;
  • cheltuielile cu impozitul pe profit, respectiv veniturile din impozitul pe profit, rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

Se completeaza procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, in sensul ca prevederile acesteia sa se aplice si in cazul depunerii situatiilor financiare anuale consolidate.

5. Angajatorii care au angajati sub salariul minim de 3.000 lei (noul salariu minim brut in 2023), vor trebui sa opereze modificarile in REVISAL pana la data de 31 ianuarie 2023.

6. In perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, pentru salariile de 3.000 lei, 200 de lei sunt netaxabili daca sunt indeplinite anumite conditii:

  • salariatul sa desfasoare activitate in baza contractului individual de munca
  • sa fie incadrat cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza
  • nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile
  • venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeași luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv

Daca aceste conditii sunt indeplinite CUMULATIV, pentru aceasta suma de 200 de lei, beneficiaza de urmatoarele scutiri:

  • nu se datoreaza impozit pe venit
  • nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *