Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Modificarile aduse legii societatilor comerciale in 2020

Asa cum pentru contabili legea de baza este Legea contabilitatii (Legea 82/1991), pentru antreprenori legea de baza este Legea societatilor comerciale (Legea 31/1990). Aceasta Lege 31/1990 prevede reglementari privind modul de infiintare, functionare si restrictii pentru toate tipurile de societati cu personalitate juridica:

  • societate in nume colectiv
  • societate in comandita simpla
  • societate pe actiuni
  • societate in comandita pe actiuni
  • societate cu raspundere limitata

Cea mai raspandita forma este cea de societate cu raspundere limitata urmata apoi de cea de societate pe actiuni. In anul 2020 au fost aduse doua actualizari legii societatilor comerciale.

  1. Prima a fost pe perioada determinata, ca urmare a declansarii epidemiei, si care a permis prelungirea termenului de intrunire a adunarilor generale ordinare pana la 31 iulie 2020. In legea se prevede ca AGA se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar (OUG 62/2020 pentru adoptarea unor masuri in domeniul societatilor, in vederea desfasurarii reuniunilor organelor statutare).
  2. A doua modificare importanta este adusa de Legea nr. 102 din 2 iulie 2020, publicata in MOF nr. 583 din 2 iulie 2020. Aceasta a adus urmatoarele elemente majore de noutate:
  • Persoanele fizice sau juridice pot fi asociati unici in mai multe SRL-uri. Pana la data intrarii in vigoare a acestei legi se prevedea ca o persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata si de asemenea ca o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.Prin eliminarea acestor restrictii s-a eliminat si obligatia de a depune declaratia pe propria raspundere privind detinerea calitatii de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata la autentificarea actului constitutiv.
  • S-au eliminat restrictiile privind functionarea la acelasi sediu a mai multor societati. Practic, s-a abrogat acea prevede care arata ca la acelasi sediu puteau functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permitea functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Conform vechii prevederi, numarul societatilor ce functionau intr-un imobil nu putea depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare.
  • Avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor nu este necesar cand administratorii declara ca la sediul social nu se desfasoara activitate. A treia prevedere introdusa de Legea 102/2020 ca arata ca avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, nu este necesar atunci cand administratorul sau, dupa caz, administratorii declara pe propria raspundere faptul ca la sediul social nu se desfasoara activitate.
    Ca o paranteza, potrivit art. 40 al Legii nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Asadar, incepand cu 6 iulie 2020, la infiintarea unei societati la ONRC:

  • nu se mai depune declaratia pe proprie raspundere a persoanei fizice/persoanei juridice privind calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata
  • nu se mai solicita depunerea declaratiei pe proprie raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social
  • nu se mai depune avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018, in cazul in care la sediul social nu se desfasoara activitate. Administratorul sau, dupa caz, administratorii va/vor da o declaratie pe propria raspundere in acest sens, doar in situatia in care declaratia-tip pe proprie raspundere data in temeiul Legii nr. 359/2004 este semnata de asociati/actionari/membri.

Pe langa aceste schimbari publicate in Monitorul Oficial, mai exista in discutie inca cateva propuneri de simplificare a formalitatilor de inregistrare in registrul comertului, cum ar fi:

  • eliminarea obligativiatii depunerii dovezii privind efectuarea varsamintelor privind capitalul social si a depunerii actelor de proprietate pentru aporturile in natura, iar in cazul in care printre ele figureaza si imobile, a certificatului constatator al sarcinilor de care sunt grevate
  • eliminarea prevederilor referitoare la posibilitatea rezervarii emblemei
  • eliminarea obligativitatii depunerii dovezii privind rezervarea denumirii in sustinerea cererii de inregistrare
  • eliminarea depunerii documentelor care au fost anterior depuse si mentionate in registrul comertului, pentru care s-a efectuat publicitatea prevazuta de lege
  • eliminarea depunerii certificatului de bonitate a persoanelor juridice nerezidente care participa la constituirea unei societati, emis de o banca sau de camera de comert competenta din tara de nationalitate

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *