Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Redirectionarea a 2% din impozitul pe veniturile din salarii

2%

In calitate de contribuabil (salariat cu contract individual de munca), ai posibilitatea de a redirectiona 2% din impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru sustinerea unor entitati nonprofit (asociatii, fundatii, ONG-uri, etc) sau unitati de cult.

Contribuabilii care isi exercita optiunea de virare a sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, pentru sustinerea entitatilor nonprofit sau a unitatilor de cult, pot solicita directionarea acestei sume catre o singura entitate nonprofit sau unitate de cult.

Cum pot redirectiona 2%?

In vederea redirectionarii a 2% din impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna Formularul 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii” pana in data de 25.05.2018.

Formularul se completeaza de catre contribuabili, sau de catre imputernicitii acestora, inscriind cu majuscule, citet si corect datele prevazute de formular si se depune, impreuna cu anexele completate, daca este cazul, in format hartie, direct la registratura organului fiscal, sau prin posta, cu confirmare de primire.

Formularul poate fi depus si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii, respectiv prin posta, prin serviciul “Spatiul privat virtual” sau in baza unui certificat digital calificat.

Atentie! Daca formularele au fost completate de catre imputernicit se va anexa imputernicirea, in original sau in copie legalizata.

Formularul poate fi obtinut gratuit, accesand site-ul ANAF: www.anaf.ro

• sec?iunea: ”Asistenta contribuabili – persoane fizice”

• subsec?iunea: ”Despre impozite si taxe

• rubrica: ”Formulare fiscale si ghid de completare”

Organizatiile nonprofit pot depune Formularul 230 in numele persoanelor care doneaza 2% din impozitul pe venit, pe baza de borderou, insa ANAF va trimite notificari respectivelor persoane fizice in numele carora se depun declaratiile, pentru a se confirma faptul ca sunt sau nu de acord sa doneze acei 2% din impozit respectivei oraganizatii.

Atentie! Depunerea formularului nu este obligatorie!

Dar, chiar daca pentru tine poate nu reprezinta o valoare atat de mare, unor oameni care au nevoie de sprijin, ar putea sa le fie de folos si sa insemne mult.

Mai mult de atat, cei 2% nu te vor afecta in niciun fel, din valoarea totala a impozitului pe veniturile din salarii pe care trebuie sa il platesti la buget intr-un an, statul va fi obligat sa vireze 2% catre entitatea nonprofit pe care tu o mentionezi in formular.

Fac exceptie persoanele scutite de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala!

Dupa cum poate stii, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit angajatii cu gradul de handicap grav sau accentuat dar si angajatii care lucreaza in mediul IT si care se incadreaza in criteriile de eligibilitate prevazute de legislatia in vigoare.

Din pacate, persoanele mai sus mentionate care aplica scutire de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala nu vor putea redirectiona cei 2%.

Daca nu faci parte dintre cei scutiti de la plata impozitului pe venitul din salarii, poti dona! 

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *