Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Masuri fiscale valabile din iulie – RO e-Factura si RO e-Transport, ajutor la pensii, taxare inversa

controale ANAF

Luna iulie 2022 a fost marcata de o serie de modificari legislative. Lista masurilor publicate in Monitorul oficial cuprinde:

1. Incepand cu 1 iulie 2022 au obligatia raportarii prin RO e-Factura urmatoarele categorii:

  • operatorii economici stabiliti in Romania, in relatia B2G, au obligatia sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura
  • operatorii care comercializeaza produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B

Tot incepand cu luna iulie 2022, intervine si obligatia de raportare prin RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat. Listele cu bunuri cu risc fiscal pentru RO e-Factura si RO e-Transport sunt diferite.

2. Tot incepand cu 1 iulie 2022 se prelungeste aplicarea masurii de taxare inversa la cateva categorii de servicii si bunuri. Masura urma sa inceteze la 30.06.2022 insa aplicarea a fost prelungita incepand cu 1 iulie 2022, pana la finalul anului 2026. Printre acestea sunt livrarile de cereale si plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania, furnizarile de telefoane mobile, si anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea in conexiune cu o retea autorizata si care functioneaza pe anumite frecvente, fie ca au sau nu vreo alta utilizare, furnizarile de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare si unitati centrale de procesare, inainte de integrarea lor in produse destinate utilizatorului final, furnizarile de console de jocuri, tablete PC si laptopuri, livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania.

3. Pensionarii cu venituri lunare cumulate mai mici de 2.000 de lei primesc in cursul lunii iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii, un ajutor financiar in suma de 700 lei.

Veniturile luate in calcul pentru stabilirea incadrarii in plafon sunt pensiile din sistemul public de pensii si din sistemele neintegrate sistemului public de pensii, care se platesc in luna iulie 2022, venituri din drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, care se platesc in luna iulie 2022 prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, venituri din indemnizatia sociala pentru pensionari, venituri din salarii si asimilate salariilor, realizate in luna aprilie 2022. Ajutorul financiar se acorda din oficiu, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Ajutorul financiar se acorda doar persoanelor indreptatite care au domiciliul in Romania, nu si celor care au locul de sedere/resedinta obisnuita in strainatate.

4. ANAF organizeaza in cursul lunii iulie 2022 seminarii online pe diferite teme de interes fiscal. Lista acestora este disponibila aici.

5. Tichetele de masa au o valoarea majorata in luna iulie 2022. Noua valoare este de 30 de lei. Angajatorii pot acorda suplimentar, in luna iulie 2022, tichete de masa avand valoarea corespunzatoare diferentei dintre valoarea stabilita la pct. 1 de pana la 30 lei/tichet de masa/zi si valoarea acordata in luna iunie 2022, corespunzator zilelor lucrate in aceasta luna (Legea 187/2022).

6. Incepand cu luna iulie 2022, voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. Procedura privind plata taberelor urmeaza a se stabili prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului finantelor (Legea 187/2022).

7. Incepand cu 1 iulie 2022 si pana la 30 septembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali — persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate. Pentru fractiuni dintr-un litru reducerea de pret si respectiv compensarea se vor acorda proportional.

In cazul acordarii reducerii de pret, aceasta se va evidentia distinct pe documentele fiscale aferente vanzarilor, bonuri fiscale si/sau facturi (OUG 106/2022).

8. De la 1 iulie 2022 se aplica acciza redusa (prevazuta la pct. 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 sau 3.2.1 din Anexa 1 a Codului fiscal) pentru orice tip de bauturi fermentate, necarbonatate sau spumoase care se incadreaza in pragul maximal al concentratiei alcoolice de 8,5 % vol. (OUG 85/2022).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *